Frifundne i terrorsag har udsigt til millionerstatning

En femte mand, der var sigtet i terrorsag i København, har krævet erstatning på over en million kroner.

De mænd, der tidligere tirsdag blev frikendt for medvirken til terror, kan kræve stor erstatning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end halvandet års varetægtsfængsling blev fire mænd tirsdag frifundet for anklagen om medvirken til Omar el-Husseins terror i København.

Og selv om de alle blev idømt fængselsstraffe for mindre alvorlige forbrydelser, ventes flere af mændene at kræve erstatning for de mange dage bag tremmer.

Det fastslår advokat Jesper Storm Thygesen, der i sagen har forsvaret den 32-årige MR.

Han kunne tirsdag forlade Københavns Byret med den mildeste straf på blot 60 dages fængsel for besiddelse af nogle patroner og en lille mængde hash.

- Min klient er lettet. Men der kommer nok en efterreaktion, hvor han bliver indebrændt over, at han skulle sidde varetægtsfængslet i halvandet år på grund af det her. Vi kommer helt sikkert til at søge erstatning, siger Jesper Storm Thygesen.

Udsigten til kompensation er imidlertid uanstændig lang.

Det mener advokat Niels Christian Strauss. Han repræsenterer en femte mand, der nåede at sidde varetægtsfængslet i sagen i 329 dage, inden han blev løsladt.

- Det er tæt ved et halvt år siden, at vi sendte vores krav til statsadvokaten. Men vi har ikke fået svar endnu, siger advokaten.

Sigtelsen mod hans klient gik på, at den dengang 18-årige mand skulle have forsynet Omar el-Hussein med en kniv og en skudsikker vest. På den måde skulle han have medvirket til de drab og drabsforsøg, som el-Hussein begik.

Men 21. januar i år valgte politiet at slippe ham fri, og siden oplyste anklagemyndigheden, at sagen var droppet.

Advokat Niels Christian Strauss ønsker ikke at udpensle det konkrete erstatningskrav.

- Men det ligger et sted mellem en og halvanden million kroner. Det har været forfærdeligt for så ungt et menneske at sidde varetægtsfængslet i så lang en periode, siger advokaten, der i øvrigt havde forudset tirsdagens frifindelse.

- Jeg er ikke overrasket. Det har hele tiden været klart for mig, at anklagemyndigheden bevismæssigt havde en svag sag, siger han.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at overveje, om sagen skal ankes til Østre Landsret.

/ritzau/