To mænd dømt for at skaffe terrorvåben af vejen

Trods frifindelse for terroranklage er to mænd idømt lange straffe for bortskaffelse af riffel fra angreb.

Politi foran Københavns Byret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

21-årige Liban Elmi og 26-årige Bhostan Khan Hossein er tirsdag blevet idømt henholdsvis to et halvt og tre års fængsel for at have hjulpet Omar el-Hussein af med en M95-riffel.

Dommen er faldet i Københavns Byret, hvor de to sammen med to andre mænd tidligere tirsdag blev frifundet for anklager om medvirken til terror.

M95'eren blev brugt, da el-Hussein den 14. februar i fjor angreb kulturhuset Krudttønden. Her dræbte han filmmanden Finn Nørgaard og sårede flere politifolk.

Efter angrebet tog el-Hussein en taxa til Mjølnerparken på Nørrebro. Ud på eftermiddagen mødtes han med Elmi og Hossein i et parkområde. Her blev M95'eren skaffet af vejen. Men politiet fandt den i et buskads.

Som den eneste af de fire, der har været tiltalt i sagen skal Bhostan Khan Hossein blive bag tremmer efter tirsdagens dom.

Elmi bliver sat på fri fod, da han har siddet varetægtsfængslet i mere end halvandet år. Normalt anses varetægtsfængsling for at tælle mere end almindelig afsoning, og derfor vil tiden i arresten gå cirka lige op med straffen.

I sagen blev 23-årige IA idømt seks måneders fængsel for vold og trusler mod fængselspersonale. Det udløser en straf på et halvt års fængsel. Den er for længst udstået med halvandet år i varetægtsarrest.

31-årige MR blev dømt for at have været i besiddelse af en lille mængde hash og for besiddelse af nogle patroner. Straffen til MR lyder på fængsel i 60 dage. Også den straf er udstået med varetægtsfængslingen.

Kun Bhostan Khan Hossein har ikke udstået sin straf med varetægtsfængslingen, og han skal derfor sidde inde nogle måneder endnu.

Endnu er det uvist, om sagen med tirsdagens dom er slut. Anklagemyndigheden har nemlig mulighed for at anke sagen til Østre Landsret. Det har de fire dømte i princippet også, men efter alt at dømme vil de acceptere deres straf.

/ritzau/