Forsvarsadvokater vil kræve anklager inhabil i Se og Hør-sag

Anklagemyndigheden fredag viste - uberettiget ifølge forsvarsadvokaterne i sagen - en journalist et bilag fra sagen.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsadvokaterne i Se og Hør-sagen vil kræve senioranklager Morten Frederiksen erklæret inhabil i sagen.

Det siger advokat Michael Juul Eriksen, som repræsenterer tys-tys-kilden, i retten tirsdag efter at have drøftet sagen med sine fem kolleger i sagen.

Baggrunden er, at anklagemyndigheden efter første retsdag fredag i sidste uge viste et bilag i sagen til en journalist fra TV2. Bilaget var en liste på 114 kendte og kongelige personer, som er blevet overvåget af Se og Hørs kilde.

Under fremlæggelsen fredag havde Morten Frederiksen vist bilaget på storskærme i retssalen, som også journalister kunne følge med på.

Ikke desto mindre ser forsvarsadvokaterne på episoden med stor alvor, og over for retten begrunder Michael Juul Eriksen advokaternes påstand med, at det dels kan ses som et forsøg på at påvirke fremstillingen af sagen i offentligheden.

Dels at anklagemyndigheden ikke har lovhjemmel til at vise journalisten det pågældende bilag.

»Vi ser på det med stor alvor på den måde, at hvis det var en forsvarer, så var man blevet sigtet på stedet. Og da den her sag netop handler om, hvordan pressen får oplysninger og anvendelse af de oplysninger, vil vi nedlægge påstand om, at anklager Morten Frederiksen er inhabil,« siger Michael Juul Eriksen.

Senioranklager Morten Frederiksen bekræfter i retten at have vist bilaget til den pågældende journalist, men ifølge anklageren er det ikke i strid med loven.

Anklager Morten Frederiksen besvarede forsvarsadvokaternes påstand i retten med et spørgsmål:

»Det er jo svært at sige voldsomt meget andet, end at jeg skal være sikker på, at vi taler om det bilag, som efter min opfattelse er dokumenteret ved at blive vist offentligt på en storskærm under et offentligt møde?«

Retten har afgjort, at anklageren skal levere en redegørelse om fremvisningen af bilaget til journalisten. Herefter vil forsvarsadvokaterne få mulighed for at stille spørgsmål til redegørelsen og nedlægge en eventuel påstand om inhabilitet. Retten vil formentlig tage stilling til denne del af sagen ved næste retsmøde i Se og Hør-sagen på torsdag.

I mellemtiden fortsætter afhøringen af den tiltalte Kasper Kopping i retten tirsdag. Anklager Henrik Uhl Pedersen står for afhøringen.