Forstå Tibet-sagen på to minutter

Demonstranter med Tibet-flag blev under kinesisk statsbesøg i 2012 tilbageholdt eller afskærmet af politiet. Det store spørgsmål er, om betjentene på gaden handlede på egen hånd eller efter ordre oppefra. Justitsministeren fremlægger i dag »nye oplysninger« i sagen.

ARKIVFOTO. Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

De store spørgsmål i Tibet-sagen handler om, hvorvidt dansk politi udførte politisk sanering af København af hensyn til Hu Jintao, der besøgte Danmark i sommeren 2012 som den første kinesiske præsident nogensinde. Og om politiet i sagen har givet usande oplysninger til justitsminister, Folketinget og landsretten.

  • I den anledning blev den daværende kinesiske præsident kørt på en biltur rundt i byen for blandt andet at se Den Lille Havfrue. Der var tale om en diplomatisk begivenhed af de helt store, men der var politiske bump på vejen under præsidentens biltur i København.
  • Langs ruten stod flere steder demonstranter med tibetanske flag i protest mod Kinas omstridte behandling af det lille asiatiske naboland med det karismatiske overhoved, Dalai Lama. Seks tilbageholdte Tibet-demonstranter lagde efterfølgende sag an mod Københavns Politi. Én af dem fik tirsdag medhold i Østre Landsret, som dømte Københavns Politi for ulovlig frihedsberøvelse.
  • I dommen fremhæver landsretten, at politiet tre gange »udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident.« Eksempelvis fremgår det af politiradio-optagelser, som blev afspillet i retten, at betjentene på gaden spørger, hvordan de skal håndtere demonstranterne, hvortil svaret lyder: »Tag flaget fra dem«.

  • Daværende justitsminister Morten Bødskov (S) har - lige som politiet selv - tidligere afvist, at politiet havde koordineret saneringen af de tibetanske flag. Men ifølge chefjurist i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, er politiet sluppet »billigt«, fordi landsretten alene tager stilling til spørgsmålet om uberettiget frihedsberøvelse og ikke, om demonstranternes frihed til at ytre- og forsamle sig er blevet krænket.
  • Det samme mener Støttekomitéen for Tibet, som har meddelt, at man vil forfølge »de mere principielle spørgsmål« i en ny retssag.
  • Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, meddelte torsdag i en pressemeddelelse, at Københavns Politi onsdag »præciserede anmeldelsen«, og at der er kommet materiale, »der så vidt ses ikke hidtil er indgået i Københavns Politis redegørelser og besvarelser«. DUP vil derfor nu også undersøge kinesiske statsbesøg, der har fundet sted i 2013 og 2014 nærmere.

Vil i morgen 10:30 redegøre for nye informationer i Tibetsagen.

Posted by Søren Pind on 1. oktober 2015

TV: Se Søren Pinds pressemøde om Tibet-sagen her

 

LÆS MERE