Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Man kunne ikke vide, hvordan den forhenværende kinesiske præsidents sikkerhedsfolk ville reagere, hvis de så en Tibet-sympatisør vifte med et af de ikoniske rød-blå tibetanske flag.
Sådan forklarer politiinspektør i Københavns Politi Mogens Lauridsen over for Jyllands-Posten årsagen til, at politiet valgte at skride ind over for en række Tibet-aktivister under et besøg fra den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, i juni 2012.
I alt var seks Tibet-sympatisører under statsbesøget mødt op forskellige steder i København for at demonstrere mod Kinas undertrykkelse af Tibet. Med sig havde de blandt andet tibetanske flag, de viftede med, for at fange den kinesiske præsidents opmærksomhed. Nu understreger politiet altså, at de ikke fratog demonstranterne flagene for at vise hensyn over for præsidenten, men derimod for at beskytte aktivisterne.
»Det er jo sådan, når man har statsledere på besøg fra store nationer, så har de et antal af deres egne sikkerhedsfolk med. Så ud over at sikre turen gennem byen er det jo også vores job at sikre, at der ikke sker noget, som af sikkerhedsfolkene kan opfattes som en fjendtlig handling,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen til Jyllands-Posten.
Hos Støttekomiteen for Tibet er det ikke en forklaring, man køber.
»Det er meget langt ude. Politiet var i tæt kontakt med de kinesiske sikkerhedsfolk under hele statsbesøget. De ved udmærket godt, at der ikke var nogen af dem, der ville trække pistoler mod danske aktivister. Politiet er i en trang situation, fordi det er kommet frem, at de jo har løjet om de indgreb, der har været, så lige nu virker det som om, at de prøver at finde på alle mulige undskyldninger. Der mangler nogen til at tage et ansvar,« fortæller formand for Støttekomiteen for Tibet Anders Højmark Andersen til Berlingske Nyhedsbureau.
Sidste tirsdag blev det fastslået, at der var tale om ulovlig frihedsberøvelse, da Københavns Politi under præsidentbesøget tilbageholdt en demonstrant i en time. Inden sagen blev afgjort ved landsretten, har politiet flere gange afvist, at man fratog demonstranterne flagene.
Københavns Politi besluttede mandag, at den Uafhængige Politiklagemyndighed skal undersøge Tibet-sagen, efter beskyldninger om falske forklaringer har lagt pres på politiet i sagen.