Flere voldsdømte placeres sammen med psykisk syge

Voldsdømte retspsykiatriske patienter placeres stadig oftere på almindelige psykiatriske afdelinger. Det kan skabe et utrygt, voldeligt miljø, advarer organisationer.

Siden 2001 er antallet af behandlingsdømte patienter tredoblet, og det har sat de retspsykiatriske afdelinger under pres med det resultat, at flere retspsykiatriske patienter må behandles på almenpsykiatriske afdelinger, skriver Kristeligt Dagblad.

Og det skaber et utrygt og til tider voldeligt miljø på afdelingerne, advarer formand for Landsforeningen SIND:?»Det er nærmest dagligt, at vi hører fra folk, der føler sig utrygge på landets psykiatriske afdelinger.

De retspsykiatriske patienter behøver endda ikke være farlige, før de kan have en skadende effekt.

Det er lige så meget de andre patienters oplevelse af, at de er blandt farlige mennesker, der kan være skadelig,« siger han til Kristeligt Dagblad og henviser til et konkret eksempel, hvor »Tønderpigen« på en afdeling mødte en mand, der med sin truende adfærd mindede hende om hendes sexkrænkende far.

De retspsykiatriske patienter, der afsluttede deres indlæggelser i 2011, har i alt tilbragt 40 procent af deres sengedage på en almindelig afdeling - det svarer til, at de har optaget 13 procent af sengekapaciteten på de almindelige afdelinger, viser en rapport fra regeringens psykiatriudvalg.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) oplyser til Kristeligt Dagblad, at regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der skal se nærmere på årsagerne til stigningen.

Han henviser til de 2,2 milliarder kroner, regeringen har tilført psykiatrien og påpeger, at pengene blandt andet skal gå til bedre fysiske rammer.