Flere end hvert syvende barn får psykiatrisk diagnose: Særligt én lidelse er eksploderet på få år

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Jyllands Posten kan onsdag fortælle, at fra 2012 til 2019 er andelen af 17-årige, som har eller har haft en psykiatrisk diagnose, steget fra 11 til 15 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen. I dag kan vi glæde os over, at vi kun skal sove fire gange mere, før kalenderen officielt siger forår, og vi kan sige farvel til den vådeste februar, der nogensinde er målt.

Her er nogle af dagens vigtigste historier.

1. Flere end hvert syvende barn får en psykiatrisk diagnose

Jyllands-Posten kan onsdag fortælle, at fra 2012 til 2019 er andelen af 17-årige, som har eller har haft en psykiatrisk diagnose, steget fra 11 til 15 procent.

Der er flest diagnoser med adhd eller autisme, og den diagnose, der er øget mest siden 2012, er angst, der er steget med hele 83 procent.

Ifølge eksperter tyder det på, at stigningen primært skyldes, at flere i dag er bedre til at opspore børn med psykiatriske lidelser.

»Der er meget, der tyder på, at det at få den rigtige diagnose og dermed få den rigtige behandling er meget positivt for børnene,« siger en af eksperterne til Jyllands Posten.

Læs hele artiklen hos Jyllands Posten her.

2. Ny Carlsberg-regnskab afslører anklager om millionsvindel, lyssky betalinger og korruption

Berlingske kan onsdag fortælle, at det danske bryggeri Carlsberg tilsyneladende er ramt af flere opsigtsvækkende sager om potentielle ulovligheder som svindel og korruption i sit indiske datterselskab.

Berlingske har tidligere afdækket, at ledende medarbejdere har betalt embedsmænd penge under bordet, og at Carlsbergs egen partner i Asien, forretningsmanden C.P. Khetan, desuden har advaret myndighederne om korruption i Carlsberg Indien.

Et nyt årsregnskab viser, at de problematiske forhold kan være langt mere udbredte. I regnskabet beskrives en række hidtil ukendte sager om mulig korruption, svindel for millionbeløb og andre potentielle lovbrud.

»Det er absolut væsentlige forhold, der beskrives – det er udenfor enhver diskussion. Og det ser ud til, at der ikke kun er tale om en enkeltstående smutter, der måske kunne undskyldes, men mere udbredte problemer,« siger ekspert i regnskaber ved CBS om sagen.

Læs hele artiklen her.

3. Særlig finte sikrer Køge bonus på 72 mio. kr. i udligning: »Det giver slet ikke mening«

Onsdag kan Berlingske også fortælle om en særlig finte, der vækker undren i flere kredse. I forbindelse med udligningsudspillet er Køge Kommune den helt store vinder i regeringens nye særordning, hvor der udlignes 400 millioner kroner mellem kommunerne i og omkring hovedstaden.

For at få adgang til den nye hovedstadspulje på 400 mio. kr. har regeringen sat en grænse for at være inde eller ude. Finten udelukker præcis København og lukker Køge ind som den helt store vinder. Indenrigsminister Astrid Krag (S), er selv ny spidskandidat i Køge/Lejre-kredsens til næste folketingsvalg.

Professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh siger, at metoden i hovedstadsordningen »slet ikke giver mening«.

»Det er ikke en rimelig måde at gøre det på over for kommunerne. Jeg kan ikke se, hvilken form for faglig analyse der kan dokumentere, at det her er en korrekt måde at gøre det på,« siger han.

Læs hele artiklen her.

4. Bestyrelsesformand i Mærsk tjener kassen

På forsiden af Børsen finder man onsdag historien om bestyrelsesformanden for A.P. Møller-Mærsk, Jim Hagemann Snabe, der årligt modtager syv millioner kroner i honorar for opgaven. Beløbet er markant højere end andre formandshonorarer i gruppen af C25-selskaber, som Børsen har gennemgået. Til sammenligning modtager Novo Nordisks formand Helge Lund 3,1 millioner kroner.

Det store honorar vækker opsigt hos ATP, som er dominerende aktionær i de fleste danske børsselskaber.

»Det er et usædvanligt beløb, og det vil selvfølgelig indgå i vores dialog med selskabet,« lyder det fra ATP.

Læs hele artiklen hos Børsen her.

5. Fremtiden bringer flere ekstreme oversvømmelser

I Politiken kan de onsdag fortælle, at de varme vintre i fremtiden kan betyde endnu voldsommere oversvømmelser, end dem vi ser lige nu.

Politiken har talt med en ekspert fra DMI, der fortæller, at det gennemsnitligt kommer til at regne 20 procent mere, efterhånden som klimaet bliver varmere.

»Tendensen er, at den regn, der falder om vinteren, bliver lidt kraftigere, og at der kan komme en masse regn over en længere periode. Vi kan ikke forudsige et bestemt mønter, men det er ikke sidste gang, vi ser en vinter, som er meget våd«, siger eksperten Kristine S. Madsen, der leder DMIs afdeling for Oceanografi og Oversvømmelse.

Læs hele artiklen hos Politiken her.

Det sker i dag:

Åbent samråd om antisemitisme i undervisningssektoren
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om antisemitisk vold, chikane og mobning i undervisningssektoren.

VM på bane
VM i banecykling begynder i Berlin. Danmark har på herresiden deltagere med i 4000 meter-holdforfølgelse, Omnium og parløb. På kvindesiden stiller Danmark op i Omnium, Parløb og Pointløb.

Regnskaber
SAS kommer med kvartalsregnskab, og Sydbank kommer med årsregnskab.

Musikpriser uddeles
Gaffa-Prisen 2020 uddeles ved et show i Aarhus. Blandt de nominerede er blandt andre D-A-D, Hjalmer, Lukas Graham, The Minds of 99, Nik & Jay og Alphabeat.

Dagens tal:

5.600.000

Det blev prisen i danske kroner for et Eckersberg-maleri, der blev solgt på auktion hos Bruun Rasmussen i København. Det er ny rekord for et maleri af Eckersberg. Læs den artikel her.