FE-chef: Bin Ladens død øger terrorrisiko

Den globale terrortrussel er øget og truslen mod Danmark uændret høj, efter bin Ladens død, vurderer FE-chef.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark og resten af verden må forvente, at terrorgrupperne i de kommende par år vil være vilde og blodige efter at hævne drabet på al-Qaeda-lederen og ramme mål i Vesten for første gang siden selvmordsbomberne i 2005 i London.

Det siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, i et interview med Politiken:

- Det er vores vurdering, at den globale terrortrussel er øget, og at der er en større risiko for angreb end før Osama bin Ladens død.

- Gruppernes evne og kapacitet til at ramme vestlige mål er uforandret, men deres interesse for at prioritere opgaven frem for lokale konflikter vil være betydeligt større, siger Thomas Ahrenkiel til Politiken.

Som eksempel nævner FE-chefen Pakistansk Taleban, der vil være mere tilbøjelig til at gå efter vestlige mål end at koncentrere sig om hjemlige forhold.

- Samtidig har al-Shabaab i Somalia, så vidt vi ved, haft en intern diskussion, om man skal forblive en mere lokalt fokuseret eller globalt orienteret gruppe, siger Ahrenkiel.

Når det gælder terrortruslen mod Danmark er den "uændret høj og forsvinder ikke på grund af bin Ladens død":

- Til gengæld er det vores vurdering, at der ikke findes al-Qaeda-grupper eller underafdelinger i Europa, der har kapacitet til at gennemføre større og veltilrettelagte angreb mod Danmark.

- Vi er oppe mod nogle mindre grupper og enkeltpersoner, der bliver inspireret af al-Qaeda og kan have været i træningslejr. Det gør det meget vanskeligt at opdage, når nogen planlægger på egen hånd og kun har ganske få kontakter, siger Thomas Ahrenkiel til Politiken.

/ritzau/