Farlige sprøjtemidler i villahaverne

To tredjedele af haveejerne holder ukrudtet nede med sprøjtemidler. Der er brug for oplysning og strammere regler, understreger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fristende at hælde et skvæt koncentreret sprøjtemiddel på den voksende mængde skvalderkål, men det er en giftig cocktail for vores grundvand.

Alligevel bruger to tredjedele af haveejerne sprøjtemidler, og langt over halvdelen af dem bruger de ufortyndede midler, som belaster grundvandet mest. Det viser en måling, som Epinion har foretaget blandt 1.034 haveejere for Miljøstyrelsen, skriver Søndagsavisen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er bekymret over den udbredte brug af pesticider i de danske villahaver.

»Når så mange siger, at de bruger ufortyndede sprøjtemidler uden at vide, at det udgør en sundhedsrisiko og belaster vores grundvand, er der god grund til, at vi oplyser mere, og at der nu kommer nye regler på området,« siger hun til Søndagsavisen.

Derfor søsætter ministeriet fredag oplysningskampagnen »Tænk før du sprøjter«. Og fra november kommer de ufortyndede sprøjtemidler bag lås og slå, så forbrugerne skal tale med en uddannet ekspedient, der kan vejlede i, hvordan man bruger dem. Dermed er det kun de fortyndede sprøjtemidler, der kommer ud på hylderne i butikkerne.

Det er fortsat landbruget, der står for den største udledning af sprøjtemidler, men alligevel er der god grund til også at begrænse forbruget hos haveejere, fastslår kommunikationschef Karsten Bjørno i Dansk Vand og Spildevandsforening DANVA.

»De sprøjtemidler, som haveejere bruger, udledes oftest i tætbefolkede områder, hvor grundvandsressourcen kan være knap,« siger han til Søndagsavisen.

Derfor bør haveejere slet ikke bruge sprøjtemidler.

»I prydhaver giver det ikke mening at sætte vores allesammens grundvand på spil for at have pæne roser. Og hvis haveejeren lige hælder et ekstra skvæt ufortyndet sprøjtemiddel på ukrudtet, har vi balladen for grundvandet,« siger Karsten Bjørno.

BNB