Byboere med have sprøjter mindre

I små byer og på landet er der flere private haveejere, der bruger sprøjtemidler, end der er i de større byer. Muligheden for at købe sprøjtemidler blive snart begrænset, og lokalt kan der komme forbud.

Foto: Bax Lindhardt. Arkivfoto: Der er forskel på, hvad man sprøjter med – og hvor meget af det – i by- og landhaver, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen.
Læs mere
Fold sammen

Der er så dejligt ude på landet. Men hvis græsplænerne er grønnere og rosenbedene renere på den anden side af byskiltet, kan det være, fordi haveejeren har skåret hjørner med sprøjtemidler.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at private haveejerne i småbyer og på landet er hyppigere ude med giftdunken mod ukrudt og skadedyr, mens haveejere i storbyer enten er flittigere med lugejernet og de grønne fingre – eller udnævner mælkebøtter og skvalderkål til »bunddække«. I store byer har fire ud af ti brugt sprøjtemidler de seneste to sæsoner i den private have. I små byer og på landet er det seks ud af ti.

»Måske er man ude på landet påvirket af naboerne i landbruget, så man ikke tænker nærmere over, om man bruger sprøjtegift. Der er også i storbyerne en større interesse for økologi, som kunne smitte af på holdningen,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

1.034 mennesker i hele landet med adgang til have er blevet spurgt om deres sprøjtevaner. Når svarene fordeles på havemennesker i store, mellemstore, små og meget små byer, viser der sig pikante forskelle. Eksempelvis er der 95 procent af de adspurgte med adgang til have på landet eller landsbyer med under 500 indbyggere, der deltager i havearbejdet. Mens det i store byer med over 100.000 indbyggere kun er 81 procent, der hjælper med at passe den have, de har adgang til.

Lugejern og græsslåskine kan gøre det

Der er selvfølgelig langt flere mennesker i små byer, der har have end i de store byer. Men svarene er kun givet af folk, der rent faktisk har en have og deltager i pasningen af den.

»Det er muligt at holde en have uden sprøjtemidler, men man skal kunne lide havearbejde. Og hvis man ikke kan det, må man anlægge sin have efter den indsats, man har lyst til at lægge i den,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der har holdt en sprøjtefri have i 35 år ude på landet.

»Man må vælge sine kampe. Jeg har et stykke græsplæne foran huset, hvor jeg tager alle mælkebøtterne med lugejern. Omme bagved slår jeg bare græsset,« siger præsidenten for Naturfredningsforeningen, der ikke længere arbejder for et totalforbud mod sprøjtemidler i private haver, men stadig arbejder for et totalstop. Blandt andet kan haveejere via DN.dk få hjælp med at blive giftfrie – og få et fint skilt til at sætte på havelågen.

Private haver udgør omkring én procent af den samlede brug af sprøjtemidler i Danmark. Vi køber langt flest ukrudtsmidler og en meget lille andel af svampe- og skadedyrsmidler. Tallet har ikke bevæget sig de seneste mange år, hvis man fraregner variation fra mosmidlerne, som vi køber meget af i våde år.

»Den private brug er vigtig, fordi den også indebærer en risiko for grundvandet. Og i byområderne har vi ikke samme muligheder for beskyttelse som i landbrugsområder, hvor vi kan lave dyrkningsaftaler, rejse skov og meget andet,« siger Christian Ammitsøe, projektleder ved VandCenter Syd, der sammen med de to andre store vandforsyningsselskaber Hofor og Aarhus Vand opfordrer til et totalforbud mod, at private kan købe og bruge sprøjtemidler til haven.

Omkring en fjerdedel af vandboringerne i Danmark har spor af sprøjtegifte. Der er af historiske årsager mange vandboringer tæt på byområder, fordi vandværkerne blev lagt her, tæt på forbrugerne.

Totalforbud holder ikke i EU-retten

Danmark kan ikke få lov af EU til at totalforbyde salg til private af EU-godkendte sprøjtemidler. Men kommuner kan nedlægge forbud mod at bruge sprøjtegifte i særligt sårbare områder, som de netop nu er ved at kortlægge.

Til november skal koncentrerede sprøjtemidler om bag disken i butikkerne, og haveejere skal vejledes i korrekt brug. De koncentrerede midler udgør 93 procent af salget af sprøjtegifte til private og udgør samtidig størst risiko for forkert brug.

»Mange haveejere mangler viden om sprøjtemidlerne, så nu går vi ud med en oplysningskampagne, og vi laver en karaktergivning af sprøjtemidlerne. Det er muligt at holde have uden at sprøjte,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der dog ikke selv har have.

»Jeg bor til leje inde i byen, og vi har en fællesgård, hvor jeg har planter i krukker. Jeg har ikke den store succes med at holde liv i planterne, men det har intet at gøre med sprøjtemidler,« siger miljøministeren.