Der er mere gift i efterårsbygerne

Landmænd er i disse uger ved at sprøjte deres marker mod ukrudt i vinterafgrøderne, og det kan måles i en øget mængde pesticid i regnvandet.

Landmænd er i disse uger ved at sprøjte deres marker mod ukrudt i vinterafgrøderne, og det kan måles i en øget mængde pesticid i regnvandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alena Ozerova
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ikke kun vand, der drypper ned fra himlen, når efterårets byger driver hen over landet. Målinger viser, at regnvandets indhold af ukrudtsgiften prosulfocarb er steget. Det skriver Politiken.

Landmænd bruger giften til at bekæmpe græsukrudt i de kornmarker, der sås om efteråret, men en del af giften fordamper og falder siden ned med regnvandet. Og regnen rammer både den åbne natur, private haver og økologiske æbleplantager.

Målinger viser, at indholdet af prosulfocarb i regnvandet er steget med 16 procent i Sepstrup Sande i Midtjylland og med hele 174 procent ved Risø på Sjælland fra 2013 til 2014.

»Det er da uhyggeligt, at selv om man prøver at holde sin have giftfri og spise økologisk og give sine børn økologisk mad, så er der alligevel sprøjtegift, der falder ned fra himlen«, siger landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Rikke Lundsgaard, til Politiken.

Prosulfocarb er ikke akut giftigt for mennesker, men ved dyreforsøg har større mængder af giften medført vægttab og påvirket lever, nyrer og knoglemarv.

Sidste år fandt man prosulfocarb på en stor del af høsten af økologiske æbler fra 2013, hvilket førte til en frivillig handleplan.

Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), mener ikke de nye målinger af prosulfocarb i regnvandet udgør et akut problem. Hun pointerer, at man endnu ikke har fundet prosulfocarb på økologiske frugter i år, og hun vil derfor ikke tage stilling til yderligere politiske initiativer.