Fagbevægelsen: Indslusningsløn er en glidebane

Både LO og FOA afviser al snak om en indslusningsløn til flygtninge. Vi skal gøre flygtningene attraktive for arbejdsmarkedet i stedet for at sætte deres løn ned, lyder det.

Den syriske flygtning Nazir Abdelmajed Al Hafez monterer nyt køkken med kollegaen Benny Jensen i Slagelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Det har absolut ingen gang på jorden at lave en indslusningsløn, som skal hjælpe flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra LO, som tager klar afstand fra en række økonomers forslag om at lade flygtninge begynde på en lavere løn end den almindelige mindsteløn.

»Vi har på ingen måde lyst til at komme ud på den glidebane,« siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

»For hvor er det så, vi skal diskutere indslusningsløn næste gang: Er det for de rødhårede? Eller de kortbenede? Vi har en kollektiv dansk overenskomstmodel, som er baseret på mindstelønninger, og den skal der selvfølgelig ikke rokkes ved,« siger Ejner K. Holst, som i stedet peger på den såkaldte »trappemodel«, hvor flygtningene integreres på arbejdsmarkedet gennem trinvise forløb:

»Det handler jo om at få opkvalificeret flygtningene med afsæt i de kompetencer, de har i forvejen. Og derefter kombinere virksomhedspraktik og uddannelse med sprogundervisning,« siger Ejner K. Holst.

Den liberale tænketank CEPOS har regnet sig frem til, at en indslusningsløn for indvandrere på 70 kroner i timen vil hæve beskæftigelsen med 7.000 personer. Men en løn i dén størrelsesorden er helt urealistisk, mener formanden for FOA, Dennis Kristensen.

»Med en timeløn på 70 kroner er vi nede og banke hovedet mod fattigdomsgrænsen. Det vil skabe nogle ekstremt lavtlønnede ghettoer, hvor man samler folk, der er anderledes end resten, til en løn, som de ikke kan leve af. Vi risikerer bare at skubbe dem længere væk fra arbejdsmarkedet. Så fra FOAs side siger vi klart nej tak til indslusningsløn,« siger Dennis Kristensen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere luftet, at han gerne vil diskutere indslusningsløn ved kommende trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter. LO-sekretær Ejner K. Holst har dog svært ved at forestille sig, at politikerne begynder at blande sig.

»Det bliver den dag solen falder ned i havet, at politikerne begynder at lovgive om elementer på det danske arbejdsmarked. Det er de alt for kloge til,« siger han.