Fængselsansatte vil beskyttes bedre mod smitte i fængsler

Indsatte i landets fængsler behøver ikke blive coronatestet, men betjentene skal være i tæt kontakt med dem.

Der bør lukkes for udgang og besøg i fængslerne for at beskytte bedre mod coronasmitte, mener Fængselsforbundet. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fængselsbetjente risikerer at blive udsat for coronasmitte, da de nuværende regler ikke beskytter nok, mener Fængselsforbundet.

Det skriver DR.

De indsatte er ikke længere tvunget til at blive testet for corona, og dermed kan betjentene ikke vide, om nogle af de indsatte tager smitte med ind i fængslet.

Til gengæld kan fængselsbetjentene risikere at være i tæt kontakt med smittede, eksempelvis når fanger har ret til ledsaget udgang. Der er ikke lovhjemmel til, at betjentene kan sende de indsatte i isolation, hvis de har corona.

»Jeg er oprigtig harm over, at man nu, hvor vi står i den næste coronabølge, ikke er klar med et regelsæt, der gør, at vi kan håndtere de indsatte i vores fængsler på en måde, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt for vores fængselsbetjente,« siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet, til DR.

Han mener, at fængslerne i forvejen er så pressede på grund af mangel på personale, at coronasmitte blandt personalet kan få katastrofale konsekvenser.

Bo Yde Sørensen opfordrer derfor Justitsministeriet til at indføre nogle midlertidige coronaregler, der lukker ned for både udgang og besøg i landets fængsler.

Kriminalforsorgen oplyser til DR, at der er indført krav om coronapas for besøgende, og at de indsatte bliver opfordret til at holde afstand og opholde sig mest muligt i deres celle, hvis der er smittede på samme afdeling.

»I det omfang smitteudbrud alligevel opstår, tager vi alle de forholdsregler, vi kan, inden for de gældende retningslinjer. Det indebærer for eksempel udelukkelse af de indsatte fra fællesskab i det omfang, det er muligt inden for reglerne i straffuldbyrdelsesloven,« siger Jesper Hagen, der er sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, til DR.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at kommentere på sagen.

/ritzau/