Endnu en person smittet med sjælden sygdom fra flåt

Tre personer i Nordsjælland er nu blevet smittet med sjælden flåt-overført hjernebetændelse. Statens Serum Institut opfordrer personer i området omkring Tisvilde Hegn til at passe ekstra godt på.

Cirka en tredjedel af dem, der bliver indlagt med sygdommen, får længerevarende mentale eller neurologiske følger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en person er blevet smittet med den sjældne, flåt-overførte sygdom centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE).

Det er det tredje tilfælde i år, og personerne formodes at være blevet smittet i området omkring Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut opfordrer derfor nu personer, der færdes i området – særligt uden for stier i skov og krat – til at være meget opmærksomme på at beskytte sig ordentligt mod flåtbid. I modsætning til smitte med borrelia-bakterien, som kræver et længerevarende bid, overføres TBE-virus fra flåten i løbet af få minutter.

Man kan blandt andet minimere risikoen for bid ved at bruge en trøje med lange ærmer og lange bukser, bære støvler og eventuelt også ved at trække strømperne ud over bukserne. Myggeafvisende midler kan desuden også have en vis effekt.

Statens Serum Institut oplyser, at hjernebetændelsen de seneste år har været i stigning i flere lande omkring Danmark, blandt andet Sverige og Baltikum. Flere undersøgelser har tydet på, at TBE-virus kan være mere udbredt, end man hidtil har set i Danmark. Bornholm har længe været det eneste kendte risikoområde i Danmark, men i 2018 blev TBE-smitte for første gang påvist på Fyn og i Jylland.

Det seneste tilfælde af den sjældne hjernebetændelse har ifølge Frederiksborg Amts Avis ramt en mand, der bor i Holløse i Nordsjælland.

De to andre tilfælde har været en 59-årig mand, der bor i Vinderød tæt på Tisvilde Hegn, samt en 69-årig mand, der har hus med have lige op til hegnet.

I det sidste tilfælde kan smitte på Bornholm dog ikke udelukkes, da personen forinden havde besøgt øen, som er det sted i landet, hvor virusset er mest udbredt.

Anders Fomsgaard, overlæge ved Statens Serum Institut, anser det dog som mest sandsynligt, at han er blevet smittet i Tisvilde Hegn.

»Og selv om det måske kun er to og ikke tre tilfælde, vi kender fra Tisvilde-området, er det en alvorlig situation, fordi det er et område, hvor mange mennesker færdes i naturen,« siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Der findes en vaccine mod TBE, men selv i et risikoområde er det kun en lille andel af flåter, der rent faktisk bærer TBE-virus.