Ekspert: 'Babywatch' er bekymrende

Forældre vil gerne vide alt om deres ufødte børn under graviditeten, men det er forkert at bruge scanninger, hvis der ikke er medicinsk grundlag for det, mener erfaren børnelæge.

En ultralydsscanning af et foster kan se sådan ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: istock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der seks tæer, er det en pige eller en dreng, og hvem ligner babyen? Det er typiske spørgsmål, som forældre gerne vil have svar på, før de står ansigt til ansigt med deres nyfødte.

Flere forældre vil gerne vide så meget som muligt om deres børn, før de bliver født - og det kan de komme til ved hjælp af ultralyds og 3D scanninger, hvor man blandt andet kan bestemme barnets køn, kontrollere dets helbredstilstand og fastsætte termin for fødslen.

Men alt for mange forældre har intet medicinsk grundlag for at få lavet scanninger, og vil egentlig bare se babyen. 'Babywatch' kalder man det, og fænomenet er stærkt bekymrende, mener Vibeke Manniche, der er er læge Ph.d., forfatter til bogen 'Alt om Barnet' og har en lang erfaring med emnet børn og forældre.

- Langt fra alle sunde og raske kvinder har brug for at blive scannet, men kulturen omkring det har ændret sig til at være et forbrugerkrav. Jeg er meget bekymret, når man bruger scanninger som 'babywatch', uden at der er medicinsk grundlag for det. Bottom line er, at scanninger udelukkende skal bruges ved medicinsk indikation, når der er en lægelig grund til det - intet andet, siger hun.

Forbehold for babywatch

Vibeke Manniche mener, at der er tre forhold, der skal tages i betragtning, når man får foretaget scanninger af ufødte børn, uden at der er et medicinsk grundlag - altså babywatch:

- Forældre vil gerne knytte sig mere til barnet og bruge scanninger som et redskab til det, men undersøgelser viser, at scanninger ikke har nogen effekt her. Tværtimod kan der ske en fremmedgørelse, hvor forældrene bliver mere skeptiske overfor barnet. Den gode barndom afhænger ikke af scanninger under graviditeten.

- Dernæst kender vi ikke risikoen, for teknologien er forholdsvis ny. Men det er jo stråling, så det skal omgås med omhu. Der er en grund til, at vi i forvejen er hysteriske omkring gravide - og det er netop fordi, de ufødte børn er sårbare. Vi ved reelt set ikke nok om bivirkningerne fra ultralydsscanninger, men de fremmer i hvert fald ikke barnets sundhed, så meget ved vi.

- Til sidst er der så det etiske aspekt. Hvor sætter du baren for, hvad du vil acceptere hos et ufødt barn. Hvor mange 'fejl' må det have, før det bliver til en 'ommer'?

Jeg valgte selv scanninger helt fra for ikke at udsætte mine børn for unødig stråling, uden at der var et medicinsk grundlag for det, siger Vibeke Manniche.

Efterlyser diskussion

For Vibeke Manniche er babywatch et fænomen, der er drevet frem af en dygtig industri, som har skabt et kunstigt behov, og hun efterlyser en diskussion om emnet i Danmark.

- Selvfølgelig er scanninger et redskab for gynækologer og jordemødre, men som babywatch er det noget tant og fjas. Man vil næppe hænge et røntgenfoto af en brækket arm på køleskabet, men det er i virkeligheden det, fænomenet her handler om - at forældre kan være med i klubben, siger læge Vibeke Manniche

Hun mener, at scanninger er noget griseri i forhold til det ufødte barn og spild af sundhedssystemets økonomiske ressourcer.