Doping kan føre til vold

Der er en klar sammenhæng mellem misbrug af de ulovlige dopingstoffer anabole steroider og forekomsten af vold, viser en ny undersøgelse.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: SAID KHATIB

Voldsdømte har i flere tilfælde også taget anabole steroider. Dopingstofferne giver brugerne større muskler, men gør dem også mere voldelige.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra kriminalforsorgen i Sverige, Kriminal­vården, hvor 3.600 fanger med stofmisbrug er blevet spurgt om deres brug af steroider. Knap 25 pct. af dem har taget steroider, og blandt misbrugere dømt for vold er det 65 pct. mere udbredt at tage steroider.

Dermed bekræfter undersøgelsen en udmelding fra en dopingforsker fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, der tidligere i Berlingske Tidende har konstateret, at der er »en tydelig sammenhæng mellem de allergroveste former for vold, der virker fuldstændig meningsløs, og brugen af anabole steroider«.

Forsøg med mus

Desuden påviser forsøg med mus, at de kan blive så skadet i hjernen af steroider, at de mister evnen til at kontrollere deres aggressioner og går til angreb på de forskere, der fodrer dem.

Den nye undersøgelse er foretaget af psykolog Lena Lundholm i samarbejde med professor Ingemar Thiblin fra Uppsala Universitet. Ifølge Lena Lundholm dokumenterer undersøgelsen ikke, at »steroider i sig selv udløser voldshandlinger«, men at »der er tæt sammenhæng mellem vold og anabole steroider«.

Ingemar Thiblin tilføjer, at »et misbrug af anabole steroider medfører vedvarende hjerneskader, der gør en person mere nærtagende og lettere at provokere«.

Aggressiv adfærd

De svenske forskere tilføjer, at sammenhængen mellem vold og steroider også kan hænge sammen med, at personer med aggressiv og impulsiv adfærd er mere tilbøjelig til at komme i såvel slagsmål som at tage steroider.

Oplysningsleder Jakob Berget fra Anti Doping Danmark siger, at der også er erfaringer med steroider og voldelig adfærd herhjemme. Han henviser bl.a. til hjemmesiden bodyhouse.nu, hvor brugerne fortæller, at de er blevet mere aggressive eller opfarende, efter at de er begyndt at tage steroider.

»I Anti Doping Danmark får vi henvendelser fra mødre og piger, der er bekymrede over, at deres sønner eller kærester er begyndt at ændre adfærd og er blevet mere voldelige. Det sætter de i forbindelse med, at de er begyndt at tage steroider,« fortæller Jakob Berget.

Svenske erfaringer

Han fremhæver desuden en undersøgelse offentliggjort i 2009, hvor 5.332 unge mænd til session i Sverige er blevet spurgt om deres erfaringer med dopingstoffer.

»Undersøgelsen viser, at de, der tager steroider, oftere kommer i slagsmål,« siger han.

Ifølge Jakob Berget er der ikke er overblik over problemets omfang herhjemme, og han mener, at bl.a. politiet kan være med til at skabe bedre overblik.

»Det kan f.eks. ske ved, at de tager en urinprøve, hvis en person begår grov og impulsiv vold, der ikke umiddelbart er til at forklare.«

Ny undersøgelse senere

»Det kan også ske ved, at de spørger ind til, om de, der begår volden, tager steroider.«

Ifølge Anti Doping Danmark bruger mellem 10.000 og 15.000 danskere anabole steroider eller har prøvet at bruge de muskelfremmende stoffer. Antallet af egentlige steroidmisbrugere er dog noget mindre.

Jakob Berget oplyser, at Anti Doping Danmark offentliggør en ny undersøgelse af misbruget af steroider og andre dopingstoffer herhjemme senere i år.