»Det er svært at leve i Danmark, når man kommer fra krig - men kollegerne hjælper«

Ismaeil Akram Ismaeil er kommet i arbejde hos en af de i alt 51 virksomheder, der er med i partnerskabet ”Sammen om Integration”. Det er lykkedes ham på grund af hans ihærdighed, virksomhedens tilbud om en praktikplads og kollegernes tålmodighed.

Da Ismaeil Akram Ismaeil startede i praktik hos Skou Gruppen, fik han hjælp af sine danske kolleger til især det danske sprog og arbejdet på byggepladsen. Nu hjælper kollegerne også med mere personlige ting såsom kontakt til banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der bliver arbejdet koncentreret på byggepladsen. Ismaeil Akram Ismaeil måler, saver og borer i træ for sammen med kollegerne at renovere en baggård på Frederiksberg i København.

Han er flygtet fra Syrien på grund af borgerkrigen, og han er en af de mange flygtninge i Danmark, politikerne på Christiansborg vil have i arbejde - jo før des bedre.

Berlingske har set nærmere på, hvad der er sket med partnerskabet »Sammen om Integration«, som blev søsat efter det såkaldte civilsamfundets topmøde på Marienborg i september sidste år.

Partnerskabet skulle få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet, og selvom resultatet som beskrevet af Berlingske her fem måneder senere er tvivlsomt, er partnerskabet succes, hvis man spørger Martin Skou Heidemann.

Han er direktør i entreprenør- tømrer og murerfirmaet, Skou Gruppen, og han synes, »pressen skal lade være med at være så negativ« i forhold til partnerskabet.

Skou Gruppen er med i partnerskabet »Sammen om Integration« for at inspirere andre virksomheder til også at ansætte flygtninge. Ismaeil Akram Ismaeil (th.) fra Syrien arbejder for Skou Gruppen som arbejdsmand. Han vil gerne uddannes som tømrer. Jakob Kær Albrechtsen (tv.) er tømrerformand på byggepladsen på Frederiksberg ved København,  og han har sammen med de andre ansatte hjulpet Ismaeil med at komme godt i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Direktør håber, flere virksomheder vil tage imod flygtninge

Skou Gruppen meldte sig ind i partnerskabet lige efter topmødet på Marienborg i september, da firmaet allerede havde 25-årige Ismaeil Akram Ismaeil fra Syrien ansat og gerne ville inspirere flere virksomheder til at tage imod flygtninge. For Ismaeil Akram Ismaeil er en succeshistorie.

I 2014 flygtede han fra Syrien, rejste gennem Nordafrika og sejlede over Middelhavet. Lige akkurat med livet i behold nåede han til sidst frem til Danmark, hvor han i januar 2015 startede i praktik ved Skou Gruppen.

»Det er svært at leve i Danmark, når man kommer fra krig. Især sproget er svært, men det hjælper med sprogskole, og kollegerne hjælper også,« siger Ismaeil Akram Ismaeil - på dansk vel at mærke.

Med sig på arbejde havde han i starten en lille lommebog, hvor han noterede alle nye ord ned, så han kunne øve dem efter arbejde. I sit høreværn lytter han til danske radiokanaler og med kollegerne foregår det også på dansk.

Ismaeil Akram Ismaeils største ønske for fremtiden er, at der igen bliver fred i Syrien. Jakob Kær Albrechtsen (tv.) er tømrerformand på byggepladsen og har sammen med de andre ansatte hjulpet Ismaeil med at komme godt i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Ismaeils indsats levede op til forventningerne

Direktør Martin Skou Heidemann har været imponeret.

»Han har gjort en fantastisk indsats for at lære dansk, og da han havde været hos os fem-seks måneder på løntilskud, var hans sprog blevet rigtig godt, så det levede op til vores forventninger om at gøre en indsats. Så snakkede jeg med svendene om det, og så blev han ansat,« siger han.

Ismaeil Akram Ismaeil er i dag ansat som arbejdsmand, men en plan om en tømreruddannelse efter sommerferien er så småt ved at tage form.

Martin Skou Heidemann fremhæver tre årsager til, at det er lykkedes for Ismaeil Akram Ismaeil at få et almindeligt arbejde:

Virksomhedens kontaktperson i jobcenteret i Hørsholm har været »en ildsjæl«, der fandt det rette match mellem Ismaeil Akram Ismaeil og Skou Gruppen. Det rette match fandtes, idet Ismaeil Akram Ismaeil allerede havde kendskab til tømrerfaget fra Syrien. Og sidst men ikke mindst har Ismaeil Akram Ismaeil været hurtig til at lære dansk.