Demonstranter raserede ejendomsmæglere og banker på Nørrebro

Demonstranter begik lørdag aften hærværk på Nørrebro i København og kastede molotovcocktails, sten og flasker efter politiet.

Demonstranter raserede ejendomsmæglere og banker på Nørrebro natten til søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Tre personer er blevet anholdt efter urolighederne, blandt andet for besiddelse af en kniv og et slagvåben. Det oplyser vagtchef ved Københavns Politi, Henrik Brix.

En gruppe på omkring 200 mennesker samlede sig omkring klokken 22.00 ved Nørrebros Runddel. Vagtchefen beskriver gruppen som autonomlignede typer klædt i sort.

»Der er en ansvarlig for gruppen, der fortæller politiet, at de vil feste lidt på Nørrebros Runddel. Det varer til cirka klokken 23.30, hvor de begynder at gå ad Nørrebrogade ind mod byen,« fortæller Henrik Brix.

På vejen begyndte demonstranterne at male graffiti på muren til Assistents Kirkegården, smadre ruder og kaste med diverse kasteskyts mod politiet.

»De går bagefter op ad Fælledvej, hvor de laver massivt hærværk, og hvor de smadrer ruder. Det er banker og ejendomsmæglere, det mest er gået ud over, og så Politimuseet,« fortæller vagtchef Henrik Brix.

Til sidst endte demonstrationen på Sankt Hans Torv, hvor demonstranterne begyndte at grave brosten op.

»På det tidspunkt skrider vi til at opløse det hele og få demonstranterne spredt ud i mindre grupper. På det tidspunkt bliver der kastet fire til fem molotovcocktails efter politiet og diverse kasteskyts som sten, flasker, og hvad man ellers har at kaste med,« siger Henrik Brix.

Demonstranter raserede ejendomsmæglere og banker på Nørrebro natten til søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Det var angiveligt den autonome gruppe Reclaim the Streets, der stod bag den uanmeldte demonstration.

Reclaim The Streets er et internationalt fænomen, der siden 90erne har vist sig primært i europæiske storbyer. Gruppen er tidligere blevet karakteriseret som en modstandsbevægelse mod elitens økonomiske globalisering og bilers magt over gaden. Derfor arrangerer Reclaim The Streets typisk ikke-voldelige events og fester på store gader.

Det er dog ikke første gang, at et dansk Reclaim The Streets-arrangement ender i konfrontation med politiet. I 2013 blev 22 mennesker anholdt under en lignende gadefest på Nørrebrogade, mens politiet i 2006 arresterede 263 mennesker under en Reclaim The Streets-demonstration til fordel for Ungdomshuset.

Københavns Politi udtaler sig ikke yderligere om hærværket på nuværende tidspunkt, men oplyser, at det er en problemstilling, der arbejdes videre med på flere fronter.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne, og klokken 01.30 var roen på Nørrebro igen genoprettet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!