Dansk mindretal spiller om fodbold-EM

Det danske mindretal i Tyskland skal i næste uge spille om EM i fodbold. Det styrker mindretallets identitet og sammenholdet, siger ekspert, træner og spiller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et dansk landshold tager fredag til Schweiz for at spille om EM i fodbold. Men spillerne på holdet er udelukkende fra det danske mindretal i Tyskland, og modstanderne er blandt andre cimberne fra Norditalien og rætoromanerne fra Schweiz.

Det er første gang, der afholdes EM for mindretal, og ud over det sportslige er målet at få opmærksomhed og styrke identiteten i en befolkningsgruppe, der ofte har svært ved at finde et ståsted.

- Det her er en mulighed for, at vi kan stå sammen og være dem, vi er. Ofte opfattes vi som halvtyskere i Danmark og halvdanskere i Tyskland. Sammen med de andre deltagere gør vi opmærksom på, at der eksisterer en masse sproglige mindretal rundt omkring, siger Holger Bruhn, der er træner for det danske mindretal.

Han bakkes op i sin betragtning af fodboldspilleren Kolja Affriye, der til daglig spiller i FC Midtjylland, og som selv er opvokset i det danske mindretal, ligesom en grænseregionsforsker og en idrætsforsker også mener, at turneringen styrker deltagernes identitet.

/ritzau/