Dansk Cyklistforbund: Cykeltyve har reelt frit spil

28 kommuner fik sammenlagt over 4000 anmeldelser om cykeltyveri. Ikke en eneste person er blevet sigtet.

Sidste år udbetalte forsikringsselskaberne i alt 182 millioner kroner i erstatning for stjålne cykler, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring og Pension. Arkivfoto. Scanpix/Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er alt for få personer som bliver sigtet for cykeltyveri, og det bekymrer direktøren for Cyklistforbundet, Klaus Bondam, som mener, at det er dybt krænkende.

- Det er nærmest en moralsk glidebane vi er ved at bevæge os ind på, når man trygt og roligt kan stjæle en cykel, fordi chancen for at man bliver opdaget er under én procent, siger han.

Udmeldingen kommer efter DR's gennemgang af tal fra Danmarks Statistik fra 2015.

Tallene viser, at flere end 55.000 danskere sidste år meldte deres cykler stjålet til politiet. Og mindre end én procent af de anmeldelser førte til sigtelser.

Og i 28 kommuner blev ikke en eneste person sigtet for cykeltyveri selv om borgerne tilsammen anmeldte over 4000 cykeltyverier i de kommuner.

Hos Helsingør Politi modtog man sidste år anmeldelser om i alt 580 cykeltyverier. Alligevel er det ikke lykkedes for politiet at få sigtet en eneste mulig gerningsmand for cykeltyverier anmeldt i kommunen

Når det kommer til cykeltyverier generelt har politiet i Helsingør valgt at prioritere indsatser mod andre former for kriminalitet, siger den lokale efterforskningsleder, politikommissær Mogens Mogensen til DR.

Den forklaring er Klaus Bondam ikke helt tilfreds med, selv om han godt kan forstå, at politiet har nok at se til med bandekriminalitet og terror.

- Det er dybt krængende for retsbevidstheden i Danmark, at politiet gør så lidt for at opklare cykeltyverier. Så det er vores opfordring, at man sætter politisk fokus på det, siger Klaus Bondam.

Direktøren forslår, at man får bygget trygge og sikre cykelparkeringer ved nogle af trafikknudepunkterne.

/ritzau/