Undgå tyveri: Her får du ofte cyklen stjålet

De fleste cykeltyve stjæler en cykel for selv at bruge den, mener eksperter. Læs, hvor du helst skal undgå at parkere din cykel.

Foto: Asger Ladefoged. ARKIVFOTO fra Berlingske-serien »Griber du ind?«.
Læs mere
Fold sammen

Det har været en lang dag, og du glæder dig til at komme hjem i seng. Du skal ikke særlig langt, men da du kommer til det sted, hvor du svor, du havde stillet din cykel, er den ikke til at få øje på. Din cykel er borte - stjålet af lumske tyve, der ofte selv er kørt væk på den.

- Man antager, at de fleste cykeltyverier er brugstyverier, siger Hans Peter de Place, der er forebyggelseskonsulent ved Det Kriminalpræventive Råd til Ritzau Fokus.

Brugstyveri betyder, at tyven ikke tager cyklen med henblik på at sælge den videre, men for selv at bruge den - og ofte kun for at cykle hjem en given aften. Disse tyverier forekommer oftest på en station eller ved en uddannelsesinstitution, hvor der er mange mennesker og mange cykler.

At de fleste cykeltyverier ikke er udført af organiserede kriminelle, men af almindelige mennesker uden så mange skrubler, giver mening for Tine Aabye. Hun er ingeniør og arbejder med skadeforebyggende aktiviteter ved Forsikring og Pension, der er brancheorganisationen for forsikringsselskaber.

- Jeg har eksempelvis aldrig hørt om cykeltyverier, hvor stelnummeret på cyklen var slebet væk, siger hun.

For at undgå, at du får hapset din cykel, kan du gøre den svær at komme frem til.

Du kan sætte din cykel så langt inde i parkeringsområdet som muligt. På den måde mindsker du risikoen for, at tyvene rapser din cykel. De får sandsynligvis øje på en anden først.

Hans Peter de Place råder også til, at man sikrer sig ikke bare med én, men to cykellåse. Ud over den, der er svejset fast på stellet på baghjulet, skal man gerne have en ekstra, solid lås, eksempelvis en knallert- eller kædelås. Sådan en lås kan være dyr.

- Men når man køber en ny cykel, skal man regne ind i budgettet, at den skal have en ordentlig lås, siger Hans Peter de Place.

Fakta: Sådan forebygger du bedst, at din cykel bliver stjålet

- Undgå at stille cyklen udsatte steder, hvis du kan.

- Du skal kun stille din cykel på udsatte steder som togstationer og busstoppesteder, hvis det er absolut nødvendigt. Her er risikoen for tyveri særlig stor, så sæt den ikke yderligt i området.

- Lad ikke cyklen stå ude om natten.

- Lås altid cyklen - også uden for bageren eller hjemme i garagen.

- Lås cykelstellet og bag- eller forhjul fast til en lygtepæl eller lignende. Brug en forsikringsgodkendt bøjle- eller wirelås.

Kilde: Forsikring og Pension

/ritzau/FOKUS