»Da brandbilen ankom, begyndte de at kaste ting mod den«

I løbet af fredag nat forgrenede urolighederne ved Israels ambassade i Hellerup sig til Guldbergsgade på Nørrebro, hvor der blev sat ild til biler og affaldscontainere.

Smadrede bilruder i en BMW i Sjællandsgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Da urolighederne foran den israelske ambassade i Hellerup begyndte at stilne af i løbet af fredag aften, trængte en del af demonstranterne ind gennem Nørrebro.

Mellem klokken 22:30 og 23 begyndte der at opstå brande i området. Biler og affaldscontainere blev sat i brand i kvartererne omkring Guldbergsgade.

»Langt størstedelen af deltagerne i demonstrationen ville bare have en fredelig demonstration og ytre sig, som de jo har lov til. De gennemførte demonstrationen og forsvandt derefter stille og roligt fra området,« fortæller politiinspektør Paw Kaltoft.

»Men så var der også en gruppe på mellem 50 og 100 urostiftere, som efter vores opfattelse søgte konfrontationen med politiet. I løbet af aftenen drev de fra området omkring ambassaden og ind gennem Østerbro og Nørrebro,« siger Paw Kaltoft.

Lørdag formiddag står flere biler ødelagte tilbage på Nørrebro.

På hjørnet af Sjællandsgade og Guldbergsgade står en udbrændt Renault foran en legeplads, hvor en håndfuld børnefamilier har trodset regnen.

»Larmen startede mellem klokken 22 og 23 med et bilhorn, som blev ved længe. Derefter var der råb og udrykninger. Det hele stod på i omkring en times tid,« fortæller Lotte Skovgaard, som bor ud til legepladsen, og som denne formiddag er ude at gå tur med sin lille datter.

Vi er i den ende af Guldbergsgade nær Jagtvej, der løber langs det historiske ældreboligområde De Gamles By. Tæt på den lokale biograf og specialbageren, hvor folk står i kø ud på gaden for at købe surdejsbrød og økologisk kaffe.

En enkelt patruljevogn triller ned ad Guldbergsgade i retning mod søerne og det mondæne Skt. Hans Torv med cocktailbarer og vinylpladebutikker.

En udbrændt bil står tilbage på hjørnet af Sjællandsgade og Guldbergsgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Mellem fem og ti brande

Politiinspektør Paw Kaltoft har lørdag formiddag endnu ikke det fulde overblik, men i løbet af aftenen var der »mere end en håndfuld« brande, formentlig mellem fem og ti, siger han. Herunder i to eller tre biler.

Politiet regner med, at omkring 4.000 personer deltog i demonstrationen, som var arrangeret af en række forskellige grupper som en reaktion på urolighederne i Israel og de palæstinensiske områder, som nu har stået på i seks døgn. Israel har siden mandag gennemført luftangreb mod Gazastriben, mens militante palæstinensere har sendt raketter ind over israelske byer.

Politiet oplyser ikke hvor mange betjente, der var indsat i løbet af fredagen, men Paw Kaltoft fortæller, at der var indkaldt forstærkninger fra flere politikredse.

Da Berlingske besøgte Jagtvej fredag aften, var mindst ti mandskabsvogne og mellem 50 og 70 kampklædte betjente til stede, herunder flere hundepatruljer.

Københavns Politi har over for Ekstra Bladet bekræftet, at der tidligere på dagen blev brugt knipler og tåregas.

På hjørnet af Tibirkegade og Sjællandsgade er en beboer sammen med et par betjente i gang med at inspicere sin Volkswagen stationcar, som har fået smadret en bagrude. Han har ikke selv hørt noget til nattens uroligheder.

»Jeg kom ned i morges på vej ud for at male mit kolonihavehus. Og opdagede, at de havde smadret ruden,« siger han.

»Når man bor på Nørrebro, ved man jo godt, at der er en lille risiko for at få smadret en bilrude. Men det er da enormt ærgerligt.«

Flere bilruder er ødelagt efter nattens uro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

»Da urolighederne startede, begyndte de at sætte ild til nogle dæk«

Ifølge en beboer i Guldbergsgade sluttede en gruppe lokale unge sig i løbet af aftenen til urolighederne.

»Da urolighederne startede, begyndte de at sætte ild til nogle dæk. Da brandbilen ankom, begyndte de at kaste ting mod den,« siger beboeren, som ikke ønsker sit navn offentliggjort: »Jeg vil ikke have noget ballade.«

En række beboere fortæller også, at urolighederne stod på i ganske kort tid. Og flere fortæller, at de end ikke opdagede, at der havde været uroligheder, før næste morgen.

Klokken ét natten til lørdag sluttede politiets store operationer i området, fortæller politiinspektør Paw Kaltoft. Politi og brandvæsen måtte dog efterfølgende rykke ud til to brande og et enkelt tilfælde af hærværk.

Ingen personer er anholdt i forbindelse med brandene. To personer er anholdt for stenkast mod politiet. Det har tidligere været fremme i flere medier, at tre personer blev anholdt, men det korrekte tal er to, siger Paw Kaltoft. De to personer blev fremstillet i grundlovsforhør lørdag.