Da Bjarne købte en motionscykel af Niels-Christian

»Jeg står for en sund og fornuftig cykelsport. Jeg kommer ikke til at skuffe folk«, sagde Barne Riis på pressemødet i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Niels-Christian, der sad ovre i hjørnet, var det givetvis den største dag i hans arbejdsliv – måske i hans liv som helhed – da hans Virtus Pro-fitnesscykel blev præsenteret under lysekronerne på Hotel d’Angleterre. For flertallet blev dagen i bedste fald en fuser.

Allerede 27. januar annoncerede Bjarne Riis og Lars Seier, at de var gået sammen om et nyt projekt, og lige siden har medier i både ind- og udland spekuleret på, hvad det mon kunne dreje sig om. Da endelig dagen oprandt, fortalte de mindre, end vi allerede havde hørt.

OK. Vi vidste ikke, at Bjarne Riis og Lars Seier havde købt sig ind i Niels-Christians motionscykelfirma, og vi var heller ikke klar over, at de havde sikret sig en villa i Toscana med plads til 22 overnattende gæster. Eller at de barslede med et testcenter for cykelmotionister på Mallorca og en trænings- og ernærings-app, der sandsynligvis er klar inden årets udgang. Men det var sådan set heller ikke det, der var det interessante – beklager, Niels-Christian. Det interessante var, at Bjarne Riis, sådan som vi allerede havde gættet, er på vej tilbage til cykelsporten.

Desværre var det meget lidt, han og Lars Seier ville sige, da vi endelig sad der. Dels fordi Riis og Seier stadig ligger i forhandlinger med sponsorer og andre mulige samarbejdspartnere. Dels fordi der næppe var meget andet end drømmene at fortælle om.

Lars Seier og Bjarne Riis har til sammen investeret fem mio. euro – cirka 37 mio. kr. – i projektet, der ifølge præsentationen bliver en helt ny måde at forstå opbygningen af et cykelhold på. En opbygning hvor sponsorens penge først og fremmest går til den sportslige udvikling og ikke forsvinder i administration eller lommerne på en holdejer, og hvor der er synergier mellem det professionelle cykelhold og de øvrige aktiviteter. En nærmere forståelse af projektet fik jeg ikke, men sikkert er det, at der er brug for mindst 200 mio. kr. mere, hvis holdet nogensinde skal kunne vinde noget betydeligt. Penge der muligvis ligger i Bahrain, hvor Bjarne Riis, som vi kunne afsløre tidligere på ugen, har besøgt sheik Nasser bin Hamad Al Khalifa, der allerede har annonceret, at han er på vej med et cykelhold. Den sag ville hverken Riis eller Seier i går kommentere.

Op til pressemødet havde vi været forbi nogle af de mest indflydelsesrige danske idrætsledere for at lodde stemningen i forhold til Bjarne Riis. Danmarks mest vindende cykelrytter. En af de mest elskede. Men også en af dem, der har været dybt involveret i den omfattende dopingsnyd, der har været med til at forpeste cykelsporten.

Den var ikke god, stemningen, for havde han ikke fået sin chance og brændt den, da han først blev taget til nåde efter sit eget dopingmisbrug og som holdejer så siden så igennem fingre med, at hans ryttere gentog hans udåd? Jo, mente formanden for Danmarks Idræts-Forbund, Niels Nygaard. Jo, mente direktøren i Team Danmark, Lone Hansen, der tidligere var chef i Anti Doping Danmark, hvor hun var en hovedkraft i udarbejdelsen af den rapport, der konkluderede, at Bjarne Riis var blevet idømt karantæne, hvis ikke hans sag havde været forældet. Jo, mente den nuværende Anti Doping Danmark-direktør, Michael Ask.

Forudsigeligt at netop de mener sådan? Ja, men ikke mindre diskvalificerende for endnu et Riis-comeback. Tværtimod.

Da Berlingskes tidligere sportsredaktør, Benjamin Munk Lund, stillede pressemødets bedste spørgsmål, og spurgte, hvordan Bjarne Riis ville svare de kritikere, der ikke bød ham velkommen tilbage, sagde han blandt andet sådan her:

»Jeg erkender, at jeg har fejlet. Men jeg har også været med til at udvikle cykelsporten i en god retning. Det gælder blandt andet de biologiske pas, udvikling og ledelse. Der kan sagtens være plads til mig i sporten, og jeg har lært af mine erfaringer. Jeg står for en sund og fornuftig cykelsport. Jeg kommer ikke til at skuffe folk.«

Det er helt fair at betvivle, om Bjarne Riis virkelig står for en sund og fornuftig cykelsport, fordi vi ved, han har dopet sig selv og »som minimum stiltiende accepteret (sine rytteres, red.) brug af doping,« som det hed i Anti Doping Danmarks rapport. Det bør også være rimeligt at sætte spørgsmålstegn ved, om Bjarne Riis har lært af sine fejl denne gang, nu da han åbenbart ikke gjorde det første gang. Og når han lover ikke at skuffe os igen, tør vi så stole på det?

Jeg tør ikke. Derimod kan jeg allerede mærke skuffelsen, hvis de vælger at indgå et samarbejde med den udemokratiske og menneskerettighedsudfordrede sheik fra Bahrain. Og de er ikke engang begyndt at cykle. Så langt er de fra et hold, at Lars Seier kunne fortælle, at han stadig har til gode at prøve Niels-Christians motionsvidunder.

TV: Riis om pausen fra cykelsport: »Det har været hårdt«