Brandbombe-attentatet: »Man har jo ikke vurderet rigtigt, for så havde man grebet voldsommere ind før«

Konfliktniveauet var højt i de 9.klasser, hvor de fem elever, der var involveret i et benzinoverfald i sidste uge, gik. Selvom Mølleskolen får ros for sin håndtering af problemerne i kommunens redegørelse i sagen, er der åbenlyst tale om en fejlvurdering, lyder det fra Børns Vilkår.

Skanderborg Kommune fremlægger en redegørelse om episoden, hvor fire drenge angiveligt angreb en anden dreng med benzin. Det er Borgmester Jørgen Gaarde, som har bedt om redegørelsen, der er baseret på oplysninger fra Mølleskolen, fra kommunens PPR-afdeling, SSP og Myndighedsafdelingen. Fra venstre mod højre: Frederik Gammelgaard Direktør , Alma Schack Andersen Konstitueret skoleleder, Søren Aalund Fagchef Børn og Unge og Jørgen Gaarde, Borgmester. (Foto: Tor Birk Trads/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været flere konflikter herunder flere »alvorlige episoder« i den skoleklasse på Mølleskolen, som den 16-årige dreng, der i sidste uge blev angrebet af en brandbombe i Ry, gik i. Det fremgik af den redegørelse, som Skanderborg Kommune fremlagde onsdag.

Her stod det klart, at konfliktniveauet var højere i skolens to 9. klasser end for landsgennemsnittet, og at den 16-årige dreng selv har været involveret i flere af episoderne.

Den første sag er to år gammel og endte med en dom på 40 dages betinget fængsel til en ældre elev på skolen, som tog kvælertag på drengen og truede med en saks. Den anden opstod seks dage før benzin-angrebet, hvor to af de involverede drenge, var i slagsmål.

På grund af det øgede konfliktniveau har skoleledelsen på Mølleskolen haft ekstra opmærksomhed på årgangen i en længere periode, fortalte konstitueret skoleleder Alma Schack Andersen på et pressemøde i forbindelse med redegørelsen onsdag.

Skolens arbejde med konflikterne blev flere gange fremhævet og rost af kommunens borgmester Jørgen Gaarde (S), og i redegørelsen beskrives skolens indsats som både »omfattende og mangfoldig«.

En melding som ifølge direktør hos Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er forudsigelig taget relationen mellem skole og kommune i betragtning. Han peger dog på, at sagen bør kalde på selvransagelse hos myndighederne.

»Når det ender, som det gør, har man jo lavet en fejlvurdering – det er svært at sige andet. Man har jo ikke vurderet rigtigt, for så havde man grebet voldsommere ind før. Jeg siger det uden at pege fingre, men det bør give anledning til selvransagelse,« siger han.

I redegørelsen er det beskrevet, hvordan to af de implicerede elever samme dag som benzin-overfaldet fandt sted lavede gruppearbejde sammen. Det tolkede skolen som om, konflikten mellem dem var nedtrappet. Men det kan være en for naiv tolkning, påpeger Rasmus Kjeldahl.

»Redegørelsen fortæller mig, at man har en ustabil situation med en gruppe børn, som har haft problemer gennem længere tid, og også at der måske er behov for indgriben ud over det sædvanlige,« siger han og nævner muligheden for at flytte børn fra en skole til en anden som eksempel.

I Skanderborg Kommune bliver sagen nu rejst på et kommende byrådsmøde 1. marts, hvor politikerne med udgangspunkt i redegørelsen skal diskutere sagen. Og det er ifølge flere Venstre og Dansk Folkeparti aldeles nødvendigt. Begge partier efterlyser en mere dybdegående gennemgang af sagens forløb og optakten til overfaldet end det, der er præsenteret i onsdagens redegørelse.

»Vi er ikke blevet meget klogere. Det helt store spørgsmål er jo: Hvad er der gået galt? Det kan jeg ikke læse ud af det her. Det har måske heller ikke været meningen, for meget er jo udeladt af hensyn til, at det er personsager, men man kan bare ikke bruge det til ret meget,« siger Martin Frausing Poulsen (DF).

Sagen bliver parallelt med kommunens håndtering af den efterforsket af Sydøstjyllands Politi, der efter et grundlovsforhør i sidste uge varetægtsfængslede de fire drenge. De nægter sig alle skyldige.