Overblik: Det ved vi om benzinoverfaldet i Ry

Nye oplysninger kom frem i sagen om benzin-overfaldet i Ry, da Skanderborg Kommune onsdag fremlagde sin redegørelse. Berlingske giver dig overblikket her.

Fem elever fra 9. klasse på Mølleskolen i Ry mødtes om aftenen mandag 6. februar foran byens sportshal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er der sket?

Fem elever fra 9. klasse på Mølleskolen i Ry mødtes om aftenen mandag 6. februar foran byens sportshal.

Med sig havde en af drengene en flaske med benzin, som han i fællesskab med tre af de andre drenge kastede mod den femte dreng, en 16-årig med afghanske rødder.

Den 16-årige fik tredjegradsforbrændinger på næsten en tredjedel af kroppen. Han var i kritisk tilstand efter overfaldet, men blev meldt uden for livsfare.

Hvem er involveret?

De fem drenge går alle i 9. klasse på Mølleskolen. To af de anholdte går i samme klasse som offeret, mens de to andre går i parallelklassen.

Hvad er gået forud for overfaldet?

Her kommer spørgsmålet, som har fyldt i debatten siden overfaldet – hvad var motivet?

Sydøstjyllands Politi var hurtigt ude med en melding om, at de ikke så nogen indikation på, at den 16-årige drengs etnicitet spillede en rolle i sagen, men at der snarere var tale om en konflikt mellem ham og de fire anholdte drenge.

På onsdagens pressemøde kom det frem, at der på 9.klasse-årgangen var et konfliktniveau, som var højere end landsgennemsnittet.

I januar 2015 blev den 16-årige dreng overfaldet af en ældre elev på skolen. Den ældre elev tog så hårdt fat, at kvælertaget blev takseret til 40 dages betinget fængsel.

Samtidig kom det på pressemødet frem, at to af de drenge, der mødtes foran sportshallen den mandag aften, var i et slagsmål seks dage forinden. Slagsmålet førte til, at den ene af de to blev sendt hjem fra skole.

»Der blev i de følgende dage ikke observeret konflikter af betydning for den konkrete episode. Skolen har heller ikke herudover konstateret tegn på en optrapning af konfliktniveauet frem mod episoden,« står der i redegørelsen.

De to elever havde mandag 6. februar – samme dag som overfaldet fandt sted – da også et tilsyneladende gnidningsfrit gruppearbejde i skolen.

Det fremgår dog også af trivselsundersøgelser på Mølleskolen, at trivslen blandt eleverne generelt er god.

Hvordan er skolens rolle?

Konstitueret skoleleder Alma Schack Andersen har tidligere fortalt Berlingske, hvordan skoleledelsen har været særligt opmærksom på konfliktniveauet i 9. klasserne. Det skyldes blandt andet den sag, som den 16-årige dreng var involveret i tilbage i 2015. Derfor har skolen samlet sammen og kunne i forbindelse med kommunens redegørelse aflevere 200 siders interne arbejdspapirer på konflikterne på årgangen.

Skolens håndtering af konflikterne bliver i redegørelsen rost for at være »omfattende og mangfoldig«, og på pressemødet onsdag gentog borgmester Jørgen Gaarde også flere gange, hvordan Mølleskolen er en »særdeles velfungerende skole.«

»Der er altså ting, som en skole ikke kan vide, fx hvad den enkelte dreng eller pige laver om aftenen. Det er ikke for at frakende et ansvar, men for at sige at det ikke kan være sådan, at en skole skal være klar over hver enkelt bevægelse,« sagde borgmesteren.

Hvordan reagerer borgerne i Ry?

Overfaldet har chokeret borgerne i den lille østjyske by, hvor flere af dem, Berlingske har talt med, har svært ved at forstå, at et så voldsomt angreb har fundet sted i deres nabolag.

»Vi ved alle sammen, at det er sket. Men det er nok ikke helt gået op for os alligevel. Uanset hvor ofte, jeg får det at vide, skal jeg anstrenge mig for at forstå, at det faktisk er sket her i Ry,« fortalte leder af en af de lokale ungdomsklubber, Glen Sivebæk, i sidste uge til Berlingske.

Samtidig har begge parters familier udtalt sig i sagen.

Til BT har den 16-åriges bror fortalt, hvordan broderen er blevet mobbet i skolen og at broderen blev lokket i baghold ved sportshallen.

Men det billede har en af hans klassekammerater stillet spørgsmål ved i et interview med samme medie, hvor hun beskriver ham som »provokerende og truende« og »absolut ikke« som et mobbeoffer.

En af fædrene til en af de anholdte drenge over for Ekstra Bladet hævder, at det var den afghanske dreng, der skabte problemer i klassen. Han forklarer til mediet, at drengen er langt større end de andre drenge i 9. klasse og at to af de fire drenge var bange for ham – og at det er forklaringen på, at hans søn sammen med tre klassekammerater angreb ham med en brandbombe. Manden får lov til at optræde anonymt i Ekstra Bladet.

Hvad sker der nu?

De fire drenge sidder fortsat varetægtsfængslet, men nægter sig skyldige.

Sydøstjyllands Politi arbejder fortsat på efterforskningen i sagen og på at få kortlagt de mere præcise detaljer omkring overfaldet.

Byrådet i Skanderborg skal behandle redegørelsen på et lukket punkt på den ordinære dagsorden på et møde 1. marts 2017.