Nye oplysninger i Ry-sag: Drenge var i slagsmål få dage før benzin-overfald

Først i februar blev en elev sendt hjem fra skole efter håndgemæng med en anden elev - begge var involveret i benzin-episoden 6. februar. Det fremgår af en redegørelse, som borgmesteren i Skanderborg Kommune netop har offentliggjort.

Arkivfoto: Mølleskolen har i en længere periode haft særligt opmærksomhed på konfliktniveauet i 9. klasserne, og har derfor kunnet overlevere 200 siders interne arbejdspapirer til kommunen i sagen. Det fortalte konstitueret skoleleder  Alma Schack Andersen tidligere til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor valgte fire drenge fra 9. klasse på Mølleskolen i Ry i sidste uge at kaste en brandbombe mod en af deres klassekammerater? Hvordan kunne konflikten mellem drengene være undgået?

Det er den slags spørgsmål som borgerne i Ry har grublet over, siden en 16-årig dreng blev udsat for et benzinoverfald mandag 6. februar foran byens sportshaller.

På et pressemøde onsdag formiddag forsøgte Skanderborg Kommune med borgmester Jørgen Gaarde (S) i spidsen, at gøre offentligheden klogere med en redegørelse der skal kaste lys over, hvilken viden man på forhånd havde om konflikten mellem drengene, der alle var elever på Mølleskolen.

Under onsdagens pressemøde kom det blandt andet frem, at konfliktniveauet på 9.-klasseårgangen var højere end landsgennemsnittet. Eleverne oplever ofte konflikter og nogle gange er der tale om »alvorlige episoder«, fortæller fagchef for Børn & Unge i Skanderborg Kommune, Søren Aalund, der flankerede borgmesteren under pressemødet.

Gentagne gange har de fem elever, der er involveret i benzin-overfaldet været involveret i tidligere konflikter.

Det fremgår dog også, at konflikterne på årgangen ofte ender godt, og at konfliktniveauet er »meget varierende«.

En af konflikterne fandt sted seks dage inden benzin-episoden og to af de elever, som også var med foran Ry-hallerne 6. februar, var involveret. Det står ikke klart, om slagsmålet var relateret til benzin-overfaldet.

»Der blev i de følgende dage ikke observeret konflikter af betydning for den konkrete episode. Skolen har heller ikke herudover konstateret tegn på en optrapning af konfliktniveauet frem mod episoden,« står der i redegørelsen.

De to elever havde mandag 6. februar – samme dag som overfaldet fandt sted – da også et tilsyneladende gnidningsfrit gruppearbejde i skolen. Og havde skolen på det tidspunkt haft mistanke om et optrappet konfliktniveau mellem drengene, var de ikke blevet sat sammen i et gruppearbejde den pågældende mandag, supplerer konstitueret skoleleder Alma Schack Andersen, der også er til stede på pressemødet.

Mølleskolen har i en længere periode haft særligt opmærksomhed på konfliktniveauet i 9. klasserne, og har derfor kunnet overlevere 200 siders interne arbejdspapirer til kommunen i sagen. Det fortalte konstitueret skoleleder  Alma Schack Andersen tidligere til Berlingske.

Det skyldes blandt andet, at den afghanske dreng tidligere været udsat for et voldsomt overfald. I januar 2015 blev han overfaldet af en ældre elev på Mølleskolen, der tog så hårdt fat om halsen på drengen, at retten i Horsens takserede kvælertaget til 40 dages betinget fængsel.

Skolens håndtering af forløbet bliver også flere gange rost af borgmesteren, der understreger, at skoleledelsen er gået grundigt til værks og betegner Mølleskolen som »en særdeles velfungerende skole.«

»Der er altså ting, som en skole ikke kan vide, fx hvad den enkelte dreng eller pige laver om aftenen. Det er ikke for at frakende et ansvar, men for at sige, at det ikke kan være sådan, at en skole skal være klar over hver enkelt bevægelse,« siger Jørgen Gaarde.

Redegørelsen er seks sider lang og er baseret på de oplysninger, som kommunen har indhentet fra Mølleskolen, fra kommunens pædagogiske psykologisk rådgivnings-afdeling, som rådgiver skoler om børn og unge med specialpædagogiske udfordringer (PPR-afdeling), fra SSP og Myndighedsafdelingen. Og det er ikke så lidt materiale, kommunens ansatte har skullet igennem.

De fem drenge havde ifølge borgmesterens oplysninger aftalt at mødes foran sportshallen den mandag aften, hvor den 16-årige dreng forlod stedet med tredjegradsforbrændinger på næsten en tredjedel af kroppen af overfaldet. Han var i kritisk tilstand, men blev meldt uden for livsfare.

Sydøstjyllands Politi meldte hurtigt ud, at man ikke mente, at drengens etnicitet spillede en rolle, men alligevel er drengens hudfarve og oprindelsesland gang på gang dukket op i den debat, som sagen har affødt. På dagens pressemøde ville borgmester Jørgen Gaarde ikke forholde sig til spørgsmål et om etnicitet, men henviste til politiets videre efterforskning af sagen.

Byrådet i Skanderborg behandler redegørelsen på et lukket punkt på den ordinære dagsorden ved et møde 1. marts 2017.