Boom i køb af influenzamedicin

Efter udbruddet af svineinfluenza i Mexico har danske læger udskrevet væsentligt flere recepter på influenzamedicinen Tamiflu.

En passager bærer maske i afgangshallen i lufthavnen i Hong Kong, som onsdag kunne bekræfte den anden smittede med svineinfluenza i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bobby Yip/Reuters

I den første uge efter udbruddet af den frygtede svineinfluenza (H1N1) i Mexico steg salget af influenzamedicinen Tamiflu mere end 100 gange herhjemme.

Det oplyser afdelingschef i Lægemiddelstyrelsen Anne-Marie Vangsted, som for Berlingske Tidende har kigget nærmere på apotekernes aktuelle salg af det kendte antivirale middel, der herhjemme kun kan købes på recept.

Mens danske apoteker normalt sælger et sted mellem fem og 25 pakninger med Tamiflu om ugen, steg salget i uge 18, der begyndte 27. april, lige pludselig til hele 2.927 pakninger — altså mere end en 100-dobling på en enkelt uge. De første danske avisomtaler af svineinfluenzaen fra Mexico blev bragt søndag den 26. april.

I ugen efter, uge 19, faldt salget imidlertid til 749.

»Det fortæller os, at de praktiserende læger har taget Sundhedsstyrelsens henstilling om ikke ukritisk at udskrive Tamiflu alvorligt,« siger Anne-Marie Vangsted og roser danskerne for at bevare fornuften i den nuværende situation:

»De ret lave salgstal viser, at både læger og danskerne som sådan tager situationen roligt. Der er ikke tale om nogen form for hamstring.«

Hendes udsagn understøttes af Skat i Københavns Lufthavn, der ikke — i hvert fald endnu — kan konstatere nogen form for stigning i mængden af beslaglagt Tamiflu, som danskere ellers kunne være fristet til at bestille hjem via internetapoteker med adresser i udlandet.

Tamiflu er det mest kendte forebyggende middel mod influenza og andre virussygdomme. Der er imidlertid en reel risiko for, at H1N1-virus kan udvikle resistens mod midlet, hvis brede befolkningsgrupper begynder at anvende det, som om der var tale om vitaminpiller.

Lægemiddelstyrelsen kender ikke de præcise bagvedliggende årsager til, at lægerne har udskrevet flere recepter på Tamiflu, men der kan bl.a. være tale om mennesker, der har henvendt sig i forbindelse med en forestående udlandsrejse til f.eks. Mexico.

På verdensplan var der ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO i går 6.497 laboratoriebekræftede H1N1-smittede i 33 lande. USA har efterhånden overhalet Mexico som landet med flest smittede, nemlig 3.352 samt tre døde. Mexico har 2.446 bekræftede smittetilfælde, men 60 dødsfald som følge af den nye influenza. Dertil kommer yderligere to svineinfluenzarelaterede dødsfald i henholdsvis Canada og Costa Rica.

Sygdommen har efterhånden spredt sig til alle befolkede verdensdele, bortset fra Afrika. F.eks. kan Kina, Sydkorea og Japan tilsammen bekræfte ti smittede, New Zealand syv og Brasilien otte smittede. I Europa er Spanien med nøjagtig 100 smittede hårdest ramt.

Eksperter betegner stadig influenzaen som relativt mild, men man advarer om, at den meget vel kan udvikle sig i en mere smitsom og alvorlig retning i en anden bølge af sygdommen til efteråret.