Boligkaos venter studerende: København har ingen akutplan

Aarhus Kommune arbejder med kreative løsninger som skurvogne til de mange studerende, der lige nu kæmper om at finde en bolig til studiestart, men i København, hvor efterspørgslen er størst, er der ingen plan.

Mens nye studerende i Aarhus kan være heldige at få midlertidig bolig i blandt andet skurvogne, må nye københavnere vente på, at en permanente bolig dukker op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den 30. juli fik 65.298 studerende et optagelsesbrev til en videregående uddannelse, men for mange af dem er der lige nu et bolig-skår i glæden ved at skulle starte på et studie. I landets store studiebyer er der nemlig massiv mangel på lejligheder, kollegier og værelser til de mange nye studerende.

I Aarhus er der de seneste år blevet opstillet midlertidige skurvogne ved studiestart, hvor studerende kan leje sig ind på et værelse på ugebasis, mens de leder efter en permanent bolig. Men hvis man er på boligjagt i København, er der ikke samme akutløsninger på programmet til de hårdtpressede, boligsøgende studerende. Det fortæller Lars Aslan Rasmussen (S), der er politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation.

»Vi synes, det er en dårlig løsning at stille skurvogne op eller lave lignende useriøse løsninger, og for os er det vigtigere at skabe permanente boliger end at skabe hovsa-løsninger,« siger Lars Aslan Rasmussen.

I Aarhus Kommune er der også planer om at bygge flere nye boliger målrettet studerende. Jørn Hedeby Nielsen, der er specialkonsulent i kommunen, siger til Politiken, at de i kommunen ikke forventer, de midlertidige tiltag løser problemet, men at de kan tage toppen af presset i forbindelse med studiestart. Ifølge Lars Aslan Rasmussen er det dog bedre for de studerende i København at bo udenfor byen end at bo i en midlertidig bolig.

»Det er mere fair for mig at se, at studerende må pendle ind til studiet fra nogle af omegnskommunerne, end at københavnere med lave indkomster må flytte ud af byen, hvor de har boet hele deres liv,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Hos Dansk Byggeri har man regnet ud, at de mange nyoptagede studerende skaber behov for 20.000 nye boliger på landsplan, men siden 2010 er der ifølge Danmarks Statistik kun blevet bygget 1.052 nye boliger, der er rettet mod studerende. I København har borgerrepræsentationen sat penge af til 4.000 nye boliger, der er planlagt til at skulle stå klar i 2019, men for nu må mange studerende altså forvente at skulle pendle ind til København eller bo på sofaen hos en ven.

»Der vil være studerende, som studerer i København, men som ikke kan bo i Københavns Kommune. Vi har massive boligproblemer, men vi har også sat mange midler af til at løse nogle af problemerne. Det er alt andet lige lettere for de fleste af de studerende at finde en bolig i en omegnskommune end i København,« siger han.