Formand om boligmangel: Studerende finder sig i kummerlige forhold

Det er for dårligt, at landets store studiebyer ikke har nok boliger til de studerende. I sidste ende kan det betyde frafald, frygter Danske Studerendes Fællesråd.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store danske studiebyer nyder godt af tusindvis af studerende, der læser, skaber liv og bruger penge i landets studiebyer. Derfor burde de kommuner også servicere landets studerende med en bolig, der er til at betale.

Det mener formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali:

»Jeg har oplevet studerende, der finder sig i de mest kummerlige boligforhold, man kan forestille sig, for bare at have et sted at bo. De studerende er ikke problemet. Problemet er, at der ikke er boliger nok, og at de studiebyer, som gerne vil have alle fordelene ved at have rigtig mange studerende, ikke sørger for at der er boliger til rådighed for dem, som de rent faktisk kan betale,« siger hun.

Ifølge formanden peger flere undersøgelser på, at det i sidste ende kan føre til, at nye studerende dropper ud af studiet, hvis de ikke får en god start på livet som studerende.

Yasmin Davali peger på, at studiemiljøet og den nære kontakt til uddannelsesinstitutionen er ekstremt vigtig – og derfor skal landets studiebyer kunne tilbyde boliger nær universiteterne, mener hun:

»Hvis man hindrer dem i at kunne bo det sted, hvor de studerer, så hindrer man dem i at bruge universitetets faciliteter, at mødes med sin studiegruppe, drikke nogle øl i fredagsbaren og diskutere de seneste par forelæsninger. Sådan nogle ting betyder noget for, at man bliver ordentlig integreret på sit studie,« siger hun.

Ifølge Dansk Byggeri mangler der 20.000 boliger på landsplan, som de studerende kan flytte ind i, når de skifter hjembyen ud med en ny tilværelse i en studieby som Aarhus, Odense, København og Aalborg.

Og selvom Yasmin Davali anerkender, at det i sidste ende er den studerendes eget ansvar at sørge for at blive på studiet og færdiggøre sin uddannelse, så må landets studiebyer oppe sig og sørge for, at der er boliger til rådighed:

»Vi kan se, at frafaldet stiger i takt med, at folk har mindre tilknytning til studiet,« slår hun fast.

I Danske Studerendes Fællesråd giver de ikke meget for muligheden for eksempelvis at få en bolig i Holbæk, som nogle har foreslået, når man skal studere i København.

Det afskærer nemlig også i høj grad de studerende fra studiemiljøet, lyder begrundelsen.