Dansk Byggeri advarer: Der mangler 20.000 studieboliger

Det rekordstore antal studerende, der i år er blevet optaget på en uddannelse, skaber et akut behov for 20.000 boliger, anslår beregninger fra Dansk Byggeri.

ARKIVFOTO fra Christianshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

Det største antal studerende nogensinde er i år blevet optaget på de videregående højder. Og det lægger naturligvis et rekordstort pres på boligmarkedet i universitetsbyerne.

Dansk byggeri har forsøgt at sætte tal på boligmanglen, der vil opstå, når de 65.000 nye studerende skal finde tag over hovedet:

»Nogle kan selvfølgelig blive boende, hvor de bor nu, og nogle kan flytte sammen to og to i en lejlighed. Men når vi regner på det, giver det alligevel godt 20.000 boliger på landsplan, der er akut mangel på, når de her mange studerende flytter til byen,« fortæller økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.

I forvejen er der stor rift om at komme til at bo i især København og Aarhus, hvilket presser priserne i vejret. Og det tvinger de unge til at blive mere og mere kreative og tage til takke med faldefærdige og utidssvarende lejligheder, fortæller Maria Schougaard Berntsen:

»Derfor er der nogle udlejere, der kan se potentiale i at leje de her boliger ud, selvom de er i dårlig stand. Det er hverken særligt positivt for de studerende, som bor i det, eller for bygningsmassen som sådan, at værdien ikke bliver opretholdt med almindelige renoveringer,« siger økonomikonsulenten.

Derfor bliver man nødt til at se på, om der er boliger nok målrettet de studerende, mener Dansk Byggeri. Maria Schougaard Berntsen er sikker på, der nok skal være investorer, der kan se det lukrative i at bygge studieboliger.

Men kommunerne må også tage ansvar og sikre, at der er byggegrunde nok til studieboliger og målrette nogle områder til de studerende.

»Kommunerne skal tage det her alvorligt. Måske er de studerende ikke de mest attraktive at få ind, men det bliver de alligevel på sigt. Der er penge at hente ved at investere i, at de studerende får et godt liv og bliver etablerede, så de også vil blive boende fremadrettet,« understreger Maria Schougaard Berntsen.