Kollegiekontor om boligmangel: »Vi er helt fortvivlede«

Alene i København mangler der 8.500 boliger til studerende, der er blevet optaget på videregående uddannelser. Kollegiekontoret melder om et større pres end normalt, og ejendomsmæglerkæde forventer rekordår for forældrekøb.

Rekordmange studerende er blevet optaget, og kollegier og ejendomsmæglere melder om stor konkurrence om at finde boliger. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Rekordmange studerende er i år blevet optaget på videregående uddannelser og søger i disse uger bolig i især landets største byer. Det skaber et enormt pres på boligmarkedet, og selv om problemet er tilbagevendende, er det ikke blevet mindre, end det plejer.

Tværtimod melder Kollegiernes Kontor i København, som administrerer 6.460 kollegie- og ungdomsboliger i hovedstadsområdet, om alt udlejet.

»Der er et større pres på ventelisten, end der plejer at være. Der er optaget flere studerende, men tilgangen af boliger, vi kan tilbyde til dem, er nul. De boliger, der bliver bygget i København, er for dyre. Vi skal tilbyde dem på studiestartslisten værelser til en pris på under 3.500 kroner, men de boliger, der er blevet opført i København, ligger over 3.500 kroner,« siger Gitte Peitersen, der er administrator hos Kollegiernes Kontor I København, KKIK.

Hun fortæller, at der lige nu er 11.738, der har skrevet sig på ventelisten til en studiebolig hos KKIK, og blandt dem er de lige nu ved at finde dem, der er helt nye studerende, som også har mere end én times transport til deres studiested. De kan nemlig komme foran på ventelisten.

Sidste år var der omkring 1.200 studerende, der var berettiget til at komme foran i køen, men af dem var det 600, der havde fået en bolig ved udgangen af november. Men med en endnu større efterspørgsel i år, kan Gitte Peitersen ikke sige noget om, hvornår de studerende kan forvente at få tilbudt en bolig.

»Jeg ville meget gerne kunne sige til de studerende, hvor lang tid de skal vente, men det kan jeg ikke. Hvis der er så lidt ledigt, som der er nu, så rykker det ikke på ventelisten, og så bliver ventetiden længere for den enkelte. Den periode, man bor på kollegie, er blevet øget, for på det private boligmarked er der heller ikke mulighed for at få noget,« siger Gitte Peitersen og tilføjer:

»Problemet er, at vi ikke har noget ledigt. Vi er helt fortvivlede.«

Mægler: Flest forældrekøb i mange år

Det er ikke kun på kollegie- og ungdomsboligmarkedet, at efterspørgslen er stigende, og konkurrencen om de få boliger er stor. Også hos ejendomsmæglerne kan man mærke en stigende interesse, og mange unge får hjælp af forældrene, der køber en lejlighed og lejer den ud til deres børn.

»Der er en voldsom efterspørgsel på forældrekøbslejligheder, og 2015 vil blive det år med flest forældrekøb, vi har set de seneste år,« siger Mads Ellegaard, der er relationschef hos Home.

I hovedstadsområdet er der i år blevet optaget omkring 22.000 studerende på en videregående uddannelse, og ifølge Dansk Byggeri skaber de mange nye elever et akut boligbehov på cirka 8.500 boliger i København og omegn. Til sammenligning giver de cirka 14.000 nye studerende i området omkring Aarhus et behov for cirka 4.500 akutte boliger alene til studerende.

Malene Haxager, der er afdelingsleder hos ejendomsmæglerkæden EDCs kontor i København K, fortæller, at alle lejligheder til op til tre millioner ryger hurtigt, og hos Home har de også svært ved at følge med.

»Generelt er udbuddet af lejligheder relativt lavt i både København og Aarhus. Det smitter også af på de forældrekøbsegnede lejligheder, men selv om udbuddet er begrænset, så handles der,« siger Mads Ellegaard.

I Aarhus Kommune har man forsøgt sig med flere kreative, midlertidige tiltag som skurvogne, hvor de studerende kan leje sig ind på ugebasis, til de finder en permanent bolig, men den løsning er ikke på tegnebrættet i København, hvor presset er størst. Her er fokus i stedet rettet mod at lave permanente boliger.

På kollegiekontoret i København fortæller Gitte Peitersen, at de på ingen måde kan garantere de studerende, at de får boliger og slet ikke før studiestart, der for manges vedkommende er 1. september.

»Små kollegier midt i København er mest populære, og dem skal man forvente at vente på i mindst tre år. Hvis vi kunne få 200 boliger midt på Rådhuspladsen, ville det være genialt,« siger hun.

Hvor ligger de mindst populære kollegier- og ungdomsboliger i København?

»Der er ikke noget, der er mindst populært, for alt er udlejet. Men typisk vil man helst have kortest muligt til sit studie, og vi har ikke noget, man som københavner vil kalde langt væk,« siger Gitte Peitersen.