Blekingegadebanden bryder tavsheden

Opdateret:To medlemmer af Blekingegadebandens hårde kerne har givet deres første interview i 15 år. De er kritiske over for Peter Øvig Knudsens bøger.

Torkil Lauesen på vej til et af retsmøderne i sagen om røveriet mod Købmagergades Postkontor, hvor banden dræbte politibetjenten Jesper Egtved Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i 15 år har Torkil Lauesen og Jan Weimann fra Blekingegadebanden ladet sig interviewe.

Over for den stærkt venstreorienterede hjemmeside Modkraft.dk afviser de to bandemedlemmer, at de har været involveret i terrorisme. De to, som sammen med afdøde Niels Jørgensen udgjorde den hårde kerne af banden, fastholder, at deres kriminalitet handlede om politik.

- Det er rigtigt, at vi har stjålet våben og røvet penge for at støtte PFLP i deres kamp, men når alt kommer til alt, drejer Blekingegade-sagen sig om politik og ikke terrorisme, siger Torkil Lauesen.

- Når vi røvede penge, handlede det ikke om at lægge pres på den danske stat, men om at skaffe penge til befrielseskamp i den 3. verden.

Kritiske over for Øvig
De to er kritiske over for flere af de påstande, som fremstilles i Peter Øvig Knudsens Cavling-vindende bestsellere om banden.

- Bøgerne har fået status af historisk sandhed om vores gruppe, og det vil vi gerne rokke ved. Vi synes i hvert fald, at der er noget at tilføje og noget at trække fra, siger Torkil Lauesen til Modkraft.dk.

Peter Øvig Knudsen skriver om samarbejde med flere kendte internationale terrorister og terroristgrupper. Men ifølge de to, var det kun den palæstinensiske gruppe PFLP, som de samarbejde med og støttede.

Men de to siger, at har de hverken har samarbejdet med Rote Armee Fraktion, »Sjakalen« Carlos, Wadi Haddads Special Forces eller lignende væbnede grupper. De har heller ikke været i træningslejre i Mellemøsten, siger de.

Jan Weimann afslører i den sammenhæng, at han var med til et møde, som Blekingegadens politiske bagland, Kommunistisk Arbejderkreds, KAK, holdt med terrorlederen Wadi Haddad i 1977. Haddad stod blandt andet bag kidnapningen af OPEC’s olieministre i Wien i 1975 og kapringen af et Lufthansa-fly i efteråret 1977 i samarbejde med Rote Armee Fraktion.

– Wadi Haddad ville have, at vi kunne indgå i hans aktioner (...) Men det sagde vi nej til, og alle bakkede op om den beslutning, siger Jan Weimann til Modkraft.

Støtter stadig terrorbevægelse
Selvom Lauesen og Weimann afviser en række påståede forbindelser til terrorgrupper, støtter de fortsat åbent PFLP, som ellers står på de officielle terrorlister.

– Vi mente – og mener fortsat – at det er legitimt at føre væbnet kamp mod en besættelsesmagt. Dertil kommer, at Israel ikke er – og heller ikke dengang var – en retsstat. Kig på de udenoms-juridiske henrettelser, som Israel udfører i dag. Jeg synes, at det er langt ude, at man kan sætte PFLP på en terrorliste, som EU og USA har gjort efter 11. september 2001, siger Torkil Lauesen.

Torkil Lauesen og Jan Weimanns pludselige vilje til at blive interviewet kommer i forbindelse med en tekst, som de offentliggør senere på måneden. Teksten er for størstedelenes vedkommende forfattet sammen med deres bandekammerat Niels Jørgensen inden denne døde.

Teksten »Det handler om politik« er 60 sider land udgives i næste nummer af tidsskriftet Social Kritik, som udkommer den 25. februar. Den skal forklare Blekingegadens aktiviteter, som de selv ser dem i en historisk sammenhæng.

Den første gang Torkil Lauesen og Jan Weimann lod høre fra sig, efter de blev idømt lange fængselsstraffe for deres rolle i Blekingegadebanden, var i september sidste år, da Niels Jørgensen døde. Dengang skrev de en nekrolog, som ligeledes blev offentligort på Modkraft.dk.