Drabet i Købmagergade

Den orangefarvede kassevogn drejede ud fra porten til Købmagergades postkontor i høj fart. To mænd sad i førerkabinen, begge maskeret for underansigterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personen i passagersædet havde en lang genstand i hænderne, muligvis et gevær.
De kørte lige mod en patruljevogn i Løvstræde. En af betjentene sprang ud af patruljevognen, og rettede sin pistol mod personerne i kassevognen.

Men med det ene hjulpar på fortovet pressede kassevognen sig forbi, og fortsatte mod Købmagergade. Betjenten rettede sin pistol mod kassevognens bagende, og trykkede af. Det første skud gik forbi, det andet ramte bagruden. Det knuste ruden og passerede forbi en af røverne i kassevognen, Torkil Lauesen.

Kassevognen drejede til højre ad Købmagergade. Samtidig er endnu en patruljevogn dukket op i Købmagergade. Den 22-årige betjent Jesper Egtved Hansen steg ud. Kassevognen stoppede 15 meter forude. En skudsalve bragede i gaden. Jesper Egtved Hansen blev ramt af et kraftigt vildsvinehagl fra et oversavet jagtgevær.

En bildør smækkede, og den orange kassevogn fortsatte til venstre ad Klareboderne. Jesper Egtved Hansen døde nogle timer senere, den 3. november 1988.

I 2001 skrev hans mor, Grethe Egtved Hansen, et åbent brev: »Det er nu 13 år siden, at vores søn, Jesper, blev skudt ned på Købmagergade, skudt gennem højre øje. Han var kun 22 år. Og hans far og jeg har ikke levet siden, kun eksisteret«.

Under retssagen mod Blekingegadebanden i 1990 udtalte et medlem af den venstreorienterede gruppe, Antirepressionsgruppen, til Information:

»Det er da synd for den døde strissers mor og far – men det skulle de have sagt til ham, da han var lille ... han har valgt side i samfundet, og han har valgt et råddent job«.