Bagmandspolitiet gransker Rigspolitiets millionaftale om iPads

En iPad-aftale til 50 millioner kroner står centralt i efterforskningen af en højtstående medarbejder i Rigspolitiet, der er sigtet for bestikkelse. Nu skal blandt andet Domstolsstyrelsen undersøges.

Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IPads til blandt andet Dansk Politi, Rigsadvokaten og Forsvarsministeriet risikerer at være indkøbt som en del af en handel, hvor en topchef i Rigspolitiet har fået private fordele såsom private rejser og hotelophold i luksusklassen.

Dermed står det klart, at bagmandspolitiet ikke kun efterforsker Region Sjælland i en opsigtsvækkende sag om bestikkelse af offentligt ansatte, men også en række centrale myndigheder under Justitsministeriet og Forsvarsministeriet for at finde ud af, om der er foregået bestikkelse. Rigspolitiets medarbejder nægter sig ligesom de øvrige sigtede i sagen sig skyldig.

IT-virksomheden Atea er central i bestikkelsessagen, der i øjeblikket har højeste prioritet hos Bagmandspolitiet, og hvor i alt 13 personer er sigtet. Berlingske har fundet en børsnotering fra Oslo Børs, hvori det fremgår, at Atea indgik en aftale med en række myndigheder under Justitsministeriet og Forsvarsministeriet om køb af iPads.

Aftalen, der har en værdi på 50mio.kroner, blev indgået i februar 2014 og løber frem til februar 2016. Derefter kan den blive forlænget i yderligere to år, fremgår det af fondsbørsmeddelelsen.

Af meddelelsen fremgår også, at en tidligere ansat i Atea, der indtil i går sad varetægtsfængslet, havde ansvaret for aftalen. På købersiden var det Rigspolitiet, der stod for at indgå aftalen på vegne af de 14 myndigheder under Justitsministeriet og Forsvarsministeriet.

I Rigspolitiet bekræfter man, at aftalen indgår i Rigspolitiets egen interne undersøgelse af den topchef, der er sigtet – og i går blev løsladt fra varetægtsfængsel – for bestikkelse i den såkaldte Atea-sag.

Foruden Rigspolitiets medarbejder sidder en højtstående medarbejder fra Region Sjælland og fire mænd med tilknytning til Atea varetægtsfængslet.

Bagmandspolitiet interesserer sig også for den 50mio. kroner store aftale om iPads, bekræfter politiinspektør Michael Hellensberg fra Bagmandspolitiet:

»Denne aftale bliver efterforsket. Det samme gør andre aftaler, som den pågældende medarbejder hos Rigspolitiet har lavet. Det gør vi for at afklare, om der skal rejses yderligere sigtelse hos andre om forsøg på bestikkelse.«

14 myndigheder skal undersøges

For at undersøge om der har været urent trav, kigger man konkret på, hvordan bogføringspraksis har været. Ud over de økonomiske spor læner politiets efterforskere sig også op ad de forklaringer, de sigtede afgiver. Nogle vil måske være interesserede i at kaste lys over, hvad der er foregået, lyder analysen.

I sigtelsen af de seks varetægtsfængslede fremgår, at Atea har haft en særlig konto, hvor man har indsat 1,5 procent af beløbene på de IT-køb, som Region Sjælland har foretaget i perioden 2007til 2015.

Michael Hellensberg ønsker ikke atforholde sig til, hvorvidt 1,5 procent af iPad-aftalen på 50mio. kroner konkret kan spores til kontoen 2840. Men nærlæser man sigtelsen fra Retten i Næstved mod Rigspolitiets højtstående medarbejder, fremgår det, at politiets efterforskere mener, at han i forbindelse med Rigspolitiets løbende køb af IT-ydelser har »modtaget formuefordele« fra Atea og en anden IT-virksomhed, der er beskyttet af navneforbud.

Rigsadvokaten, Domstolsstyrelsen, Kriminalforsorgen, Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen er blandt de 14 myndigheder under Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, som kan benytte sig af aftalen. Politiinspektør Michael Hellensberg understreger, at man skal hele paletten rundt for at undersøge, om andre myndighedspersoner skal sigtes i sagen.

»Andre myndigheder skal undersøges, det er klart. Vi vil se på, om der er praksis, der ligner denne her,« siger han og vil ikke uddybe, om efterforskningen har afsløret tegn på mistænkelige forhold i andre offentlige instanser.

»Om der indtil videre kun er løftet en flig af, hvad der kan være foregået? Det er for tidligt at svare på,« siger Michael Hellensberg.

Han understreger, at sagens specielle karakter – hvor en medarbejder i politiets organisation er sigtet – kræver særlig agtpågivenhed. Der er med andre ord ikke plads til fejl i efterforskningsarbejdet.

Aftalen kan være ugyldig

Hvis det viser sig, at Rigspolitiets medarbejder har fået nogen former for smørelse ved at indgå aftalen med Atea, vil aftalen være ugyldig. Sådan lyder vurderingen fra juraprofessor ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.

»Hvis en aftale er opnået ved bestikkelse, vil udgangspunktet være, at den er ugyldig. Ellers vil man jo belønne en virksomhed for at have brugt bestikkelse. Men der er selvfølgelig det forbehold, at det kommer an på, hvor bestemt man kan linke kontrakten med det, som er forgået,« siger han.

Ateas administrerende direktør, Morten Felding, oplyser gennem PR-Bureauet Morsing, at Atea ikke ønsker at kommentere konkrete aftaler eller nye detaljer i sagen.