Anklager ser bandeopgør som motiv for bombe i kælder

En sprængfarlig bombe i en vaskekælder var ifølge anklager tiltænkt rivaliserende bandegruppering i Aarhus.

Arkivfoto: Bomben, der i oktober blev fundet i en kælder på Peter Fabers Vej i det vestlige Aarhus, skulle muligvis have været brugt som led i en verserende bandekonflikt i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Bomben, der i oktober blev fundet i en kælder på Peter Fabers Vej i det vestlige Aarhus, skulle muligvis have været brugt som led i en verserende bandekonflikt i Aarhus.

Det siger specialanklager Lars Petersen, Østjyllands Politi, under sin procedure i sagen mod en 25-årig somalisk mand, der er tiltalt for at have fremstillet og besiddet en sprængfarlig bombe i en vaskekælder.

I lejligheden, hvor den tiltalte befandt sig, fandt politiet to skudsikre veste, en maske samt flere BlackBerry-telefoner, som var beregnet til krypteret kommunikation.

Politiet vurderer, at den tiltalte sandsynligvis tilhører den såkaldte Rosenhøj-gruppe, som siden efteråret har været i krig med Rundhøj-gruppen.

Det har udmøntet sig i knivstikkerier og overfald, og politiet har i perioder etableret visitationszoner.

»Den tiltalte har en stærk tilknytning til Rosenhøj-gruppen. Han er blevet antruffet af politiet, mens han var iført skudsikker vest. Han har været truffet på et sygehus, hvor medlemmer af gruppen tilså en såret person,« forklarer Lars Petersen.

Anklageren peger også på en række tekniske beviser, der peger på den tiltalte.

Den tiltaltes fingeraftryk blev fundet på den plastikpose, som bomben lå i. Desuden er der fundet dna, der kan stamme fra den tiltalte, på et stykke køkkenrulle, som var viklet om bombens lunte.

»Hvis man ser det i sammenhæng med motivet og tilknytningen til Rosenhøj-gruppen, så mener jeg ikke, der er nogen som helst rimelig tvivl, der skal komme tiltalte til gode,« siger Lars Petersen henvendt til dommeren og de to domsmænd.

Han kræver, at den tiltalte idømmes mindst tre års ubetinget fængsel samt udvisning.

Anklageren mener dog, at udvisningen skal gøres betinget, da den 25-årige har stærk familiemæssig tilknytning til Danmark.

Den tiltalte nægter sig skyldig.

Han erkender at have haft sin gang i en lejlighed i den opgang, hvor bomben blev fundet.

Manden har forklaret, at han opbevarede hash og skunk i lejligheden i nogle fryseposer. Det kan ifølge den tiltalte være en af de poser, der er havnet omkring bomben.

Den tiltalte afviser også at have nogen som helst tilknytning til den verserende bandekonflikt.

Retten i Aarhus afslutter sagen i dag, men dommen afsiges muligvis først senere.