Bomben, der sætter luften i brand

Under præsidentvalgkampen lovede Donald Trump, at bombe »the shit out of ISIS«. Torsdag kastede det amerikanske militær den mest ødelæggende konventionelle bombe i sit arsenal og dræbte 36 medlemmer af terrornetværket i Afghanistan.

Foto: NOORULLAH SHIRZADA og Department of Defense
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast" er måske ikke verdenshistoriens mest mundrette navn til en bombe. Men kreativitet har aldrig været en mangelvare når det kommer til våbennavngivning i det amerikanske militær, hvor atombomberne over Hiroshima og Nagasaki i eftertiden er blevet kendt som Little Boy og Fat Man.

På samme vis fik bomben, hvis navn forkortes MOAB, derfor også hurtigt tilnavnet Mother of All Bombs - Alle Bombers Moder.

Det var den bombe, som torsdag blev kastet over et tunnelkompleks brugt af Islamisk Stat i Afghanistans østlige Nangarhar-provins. Ifølge det amerikanske militær dræbte angrebet 36 medlemmer af terrornetværket.

Under den amerikanske valgkamp lovede Donald Trump, at han ville bombe "the shit out of ISIS", hvilket - på lidt pænere dansk - kan oversættes til, at han ville give dem en ordentlig røvfuld. Om der er tale om en opfyldelse af et valgløfte er dog tvivlsomt. Flere militæranalytikere mener, at bomben sagtens kan være blevet kastet af rent militære grunde.

Selv udtalte Trump ifølge netmediet Vox:

"Jeg ved ikke om dette sender en besked. Det gør ingen forskel, om det gør eller ej," sagde han og tilføjede, at "dette var endnu en meget, meget succesfuld mission"

Men det er dog svært at komme uden om, at man næppe kunne finde et mere oplagt ikke-atomart våben, til at opfylde Trumps valgkampsløfte med.

Hvis man ser på bombens kapacitet, er navnet Alle Bombers Moder absolut ikke helt ved siden af. Dens sprængkraft svarer til 11 ton TNT, og dermed er den verdens mest kraftulde konventionelle bombe. Med én enkelt undtagelse, som vi kommer til senere.

I forhold til kernevåben er det dog en begrænset effekt, da de mindste kernevåben i det amerikanske arsenal har en sprængkraft svarende til 300 ton TNT.

Det er imidlertid en ringe trøst for den, der skulle være uheldig nok til at befinde sig i nærheden af en eksploderende MOAB.

Bomben har nemlig sprængradius på en amerikansk mil svarende til 1,6 kilometer. Ifølge militæreksperter betyder det ikke, at den dræber alt indenfor den radius, men at den kan påvirke alt i dette område i variende grad.

Bomben bomben har såkaldte termobariske egenskaber, hvilket betyder, at den anvender luftens ilt til at forøge sin ødelæggende virkning. Derfor kaldes bomber af den type også for »vaccum-bomber«. Til magasinet Air Force Times forklarer den amerikanske militærkommentaror Bill Roggio dens effekt således:

"Den suger al oxygen til sig og sætter luften i brand."

Selvom brændende luft lyder rigeligt ubehageligt i sig selv, er det dog ikke den primære dræber. Et studie, som den amerikanske hær foretog om den type våben i 1993, og som senere er blevet publiceret af en menneskerettighedsorganisation, der ikke er overvældende begejstret for termobariske våben, forklarer.

"Det dræbende er trykbølgen og mere afgørende det eftefølgende vakuum, der ødelægger lungerne."

Det er dog ikke nogen let sag at anvende en bombe af den størrelse, da den er for stor til at være ombord på et jagerfly. I stedet skal den lastes på et transportfly og herfra skubbes ud af lastrummet over målområdet. Herefter sørger halefinner kombineret med et GPS-system for, at den finder sit mål.

I lighed med kernevåben så udløses den sprængladning ikke, når den rammer jorden. Det sker derimod kort før landing, for at sikre maksimal ødelæggende effekt. I MOABs tilfælde vil det typisk ske omkring to meter over jordens overflade.

Som tidligere nævnt er MOAB dog ikke verdens mest kraftfulde konventionelle bombe. Det er sandsynligvis en russisk termobarisk bombe, der i bedste våbenkapløbstradition har fået tilnavnet Father of All Bombs - Alle Bombers Fader - som russerne ifølge egne oplysninger prøvesprængte i 2007.

Ifølge det russiske militær har den en sprængladning, der svarer til hele 44 ton TNT.  Flere analytikere stiller dog spørgsmålstegn ved en del af de russiske oplysninger om bomben, selvom flere anerkender, at den sandsynligvis er kraftigere end den amerikanske MOAB.