Amnesty efter gasmaske-kritik: »Jeg kan godt forstå, at det ser skidt ud«

Det var en fejl at bringe amerikansk grafik, der rådgiver demonstranter til at bruge gasmasker. Den passer slet ikke ind i en dansk kontekst, lyder det fra Amnesty.

Amnesty har fået hård kritik af flere partier for at bringe en grafik, der opfordrer demonstranter til at bruge gasmasker og være tildækkede i forbindelse med demonstrationer.

»Gasmaske er bedst - alternativt svømmebriller og vådt tørklæde over næse og mund«, står der blandt andet i grafikken.

Nu beklager Amnesty. Grafikken er bragt i det danske medlemsblad for februar i år. Den er taget direkte fra Amnestys amerikanske afdeling, men den passer simpelthen ikke ind i en dansk kontekst, indrømmer Amnesty.

»I rigtig mange lande ser vi en uhørt hård adfærd mod demonstranter, og det er den kontekst, grafikken er lavet i. Men det er dumt af os at bringe den uden at deklarere, at den er målrettet et andet publikum, hvor der gør sig nogle andre lovgivninger gældende,« siger redaktør og pressechef for Amnesty i Danmark, Ole Hoff-Lund til Berlingske.

Midt på grafikken er der en tegning af to mænd, den ene med gasmaske på og den anden tildækket med et halstørklæde til op over næsen. Der er maskeforbud i Danmark ved demonstrationer, og derfor kan det ses som en opfordring til lovbrud. Det er dog ikke intentionen, forsikrer Amnesty.

»Jeg kan godt forstå, at det ser skidt ud. Det sender et forkert signal - nærmest et autonomt signal. Det beklager vi meget,« siger Ole Hoff Lund.

Se grafikken herunder.

Grafikken møder skarp kritik fra både højre- og venstrefløjen på Christiansborg.

»Jeg synes, den annonce er meget bemærkelsesværdig. Det undrer mig, hvis Amnestys formål er at oplyse om, hvordan man kommer i kamp med politiet, og at man kommer i en situation, hvor der bliver anvendt tåregas. Annoncen lægger jo nærmest op til, at man bliver anholdt«, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen til Netavisen Pio.

Også SFs og DFs retsordførerer kritiserer grafikken.

»Jeg synes, det er et fuldstændig forfejlet hensyn af Amnesty International. Man bør ikke opfordre folk til at rende rundt med gasmaske. Man har ret til frit at forsamle sig, men man skal ikke gå og opfordre til at sløre sit ansigt,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen til Netavisen Pio.

»Det er vanvittigt at skrive, at man skal have gasmasker på til en demonstration. Dels fremmer det en opfattelse af, at gas er normalt til demonstrationer. Dels underminerer det princippet om, at man skal kunne demonstrere fredeligt for en sag,« siger retsordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen.

Debatten kommer lige i kølvandet på Ungdomshusets demonstration onsdag aften, hvor flere demonstranter var maskerede, og hvor det endte i konfrontation med politiet. Grafikken blev dog bragt i medlemsbladet en måned før demonstrationen og skal derfor ikke ses i den sammenhæng.

»Det, der skete i København med Ungdomshusets demonstration har intet med vores værdigrundlag at gøre. Vi vil forsvare fredelige protester og retten til at ytre sig uden at blive ofre for hårdfør behandling. Det, demonstranterne gjorde onsdag, er milevidt fra den måde, vi synes, man skal bruge sin ytrings- og forsamlingsfrihed på. Det tager vi kraftigt afstand fra,« siger Amnestys Ole Hoff-Lund.

Grafikken skal ses i en international kontekst, og skulle ikke have været bragt uden en deklaration af, at den ikke passer ind i en dansk kontekst. Grafikken er oprindeligt bragt i forbindelse med en otte-siders fotoreportage fra protesterne mod olierørsledningen Dakota Access Pipeline, hvor fredelige demonstranter fik alvorlige skader af massiv tåregas.

»Vi har et politi i Danmark, som netop er her for at beskytte ytringsfriheden. Og det gør de godt. Det er ikke en anklage mod dansk politi. Men vi kan godt se, at den sender et forkert signal, og det vil vi gerne berigtige - og det gør vi også i næste nummer af vores medlemsblad,« siger Ole Hoff-Lund.