Alastair Campbell: Politik handler om at vinde. Punktum.

Som et Formel 1-hold skal man insistere på hele tiden at forbedre data, for at vinde et valg. Men vi har lukket os inde i bobler med ligesindede, siger den britiske superspindoktor Alastair Campbell.

Alastair Campbell, tidligere spindoktor for Tony Blair, om Thorning: »Jeg mener, hun er en fantastisk statsminister, og at hun vil føre en god kampagne.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han troede faktisk, at hans parti Labour ville vinde, selv på valgaftenen. På vej ind i BBCs studie, hvor Tony Blairs tidligere talsmand var blevet bedt om at kommentere det britiske valg, prøvede han at presse studieværten til at afsløre, hvad deres exit poll ville vise. Klokken var 10 minutter i 22. Det lykkedes ikke, »Men I vil alle blive meget overraskede,« lød det drillende svar.

»Gud, vi har vundet,« tænkte Alastair Campbell automatisk. Men resultatet blev, som de første exit polls antydede 10 minutter senere det stik modsatte. De Konservative vandt en knusende sejr og endte med at få absolut flertal i det britiske parlament. Og Labours leder Ed Miliband meddelte dagen efter, at han går af.

»Vi har det med at bevæge os rundt i disse bobler, i de samme cirkler, hvor man bekræfter hinanden. Og det gjorde vi også i de sidste tre dage før valget,« sagde Alastair Campbell, da han i dag talte på en konference om, hvordan man vinder et valg - “What it takes” - arrangeret af Berlingske og brancheorganisationen Kreativitet og Kommunikation.

Og de sociale medier er med til at bibringe os den tro, at det går i en bestemt retning, fordi alle vores »venner« fortæller den samme historie. Men det blev en syngende lussing til Ed Miliband og Labour. Hvorfor?

Alastair Campbells analyse er, at den britiske premierminister David Cameron endte med at stå så stærkt, fordi han vandt både på lederskab og økonomi.

»Du kan vinde et valg selv om du er bagud i spørgsmålet om økonomien og også selv om du er bagud på lederskab. Men det er meget meget svært, hvis du er bag ud på dem begge,« siger Alastair Campbell.

Se også Beinovs Hot Spot: Blair's tidligere spindoktor: Vi har brug for flere rollemodeller og færre celebrities

Med de mange meningsmålinger op til valget, som spåede næsten løb, er der selvransagelse i Labour-lejren.

»En af de ting, der går galt i politik, er, at vi kigger på data for at bliver bekræftet . Vi finder de ting, der bekræfter os i, at vi er på rette spor. Det understregede disse exit polls med meget stor tydelighed. I 11 meningsmålinger havde vi stået lige med. Vi planlagde udtalelser i en masse scenarier for, hvad der skulle ske, når resultatet lå der. Men hverken det scenarie, at vi selv fik absolut flertal eller at de Konservative fik var inde på lystavlen,« fortæller Alastair Campbell.

I stedet for at lade sig bekræfte af data, skal man hele tiden udfordres af dem, mener han og henviser til Formel 1, som er en sport, hvor der er tusindvis af data, der afgør, hvem vinderen er.

»Her siger man ikke, det var vel nok nogle gode data. Nej man spørger, hvordan kan vi forbedre dem. Alt for ofte i politik kigger man på tallene og siger, vi klarer den ok. Men ok i politik er - som vi netop har opdaget i Storbritannien - aldrig nok. man bliver nødt til at opstille nogle store mål.«

Skal man vinde et valg er der tre ting, som skal være på plads et stort og modigt mål, en strategi og en taktik. Og så skal man holde sig til det, man har sat sig for, når der opstår problemer. Og det var noget af, det der ifølge Campbell gik galt for Labour.

»Det er forskel på at ønske at vinde og ville vinde. Det er noget helt andet. Hvis du vil vinde, så gør du dit yderste for hele tiden at forbedre dine muligheder for at vinde. Vi vil ofte ikke sige det i politik. Men politik handler om at vinde, du kan have nok så mange fantastiske værdier, men hvis du ikke vinder, kan det være lige meget. Og det er den attitude, du bliver nødt til at have i politik, som er ekstremt konkurrencepræget,« siger han.

Alastair Campbell, som kørte tæt parløb med Tony Blair i 00erne og var med til at vinde tre valg i træk, har netop skrevet bogen »Winners – and how they succeed«. “Man skal være klar til at bruge de midler, der skal til for at vinde,” siger Campbell, dog med den korrektion og henvisning til den russiske Præsident Vladimir Putin og den dopinganklagede amerikanske cykelrytter Lance Armstrong, at »nogle gange betyder det dog noget, hvordan man vinder.«

For at skrive bogen har Campbell besøgt en række af verdens mest succesfulde sportsstjerner og erhvervsledere som fodboldtræneren José Mourinho, løberen Haile Gebrselassie, American Vogue-redaktør Anna Wintour og The Carphone Warehouse-stifter Charles Dunstone.

“De fleste mennesker er drevet af frygt for at tabe. Vi har mange stjerner, men ikke ret mange rollemodeller. Jeg synes disse sportsfolk og andre i min bog er ægte rollemodeller,« siger Alastair Campbell.

Se også: Tony Blairs spindoktor: »Sådan vinder du et valg«

Den britiske superspindoktor er en nær ven af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock, og skal man følge Campbells opskrift, så har den danske statsminister pæne chancer for at vinde. Det går godt med økonomien og vælgerne vurderer hende til at have større troværdighed end hendes udfordrer.

»Og så har hun den modstandsdygtighed, som folk godt kan lide. Når man ser på, hvad hun var igennem i sit første år. Alle møder modgang, og man skal være i stand til at rejse sig,« siger Alastair Campbell og forklarer David Camerons store sejr:

»Hans strategi var at sige: Det går godt med økonomien og vi reddede den fra dem, der ødelagde den før os. Og så spillede han rollen som premierminister, og folk så ham som sådan, når han mødtes med Barack Obama,« siger Alastair Campbell, som samtidig peger på Labours kampagne, som fokuserede meget på ulighed og højere offentlige udgifter .

»Det er var gode socialdemokratiske centrum-venstre budskaber, men det eksisterede i et tomrum og vakte ikke den store opmærksomhed,« siger Campbell

Dertil kommer, at de Konservative meget dygtigt fik slået Labour sammen med SNP - det skotske nationalparti, som vandt hele 56 pladser i parlamentet. Partiets stærke og karismatiske leder blev set som stærkere end Ed Miliband. Og hvem ønsker at blive styret fra Skotland?

»De gav det indtryk, at man ved at stemme på Labour ville få en SNP-regering. Dermed gjorde de noget, som jeg mener er meget farligt. de smed den engelske nationalisme i forhold til Skotland ind i kampagnen.«

Og så skal man ifølge Campbell huske på, at der er rigtig mange, som ikke har besluttet sig, som befinder sig uden for disse bobler og  går op i alt muligt andet end politik.

»Det jeg tror der skete i torsdags, var at det lykkedes os - Labour -. at trække vælgerne til valgstederne. De var stadig i tvivl, og vi gik tilbage til dem og forsøgte at overbevise dem. Og de var stadig i tvivl,  og så endte de  med at stemme på De Konservative. For vi var ikke i deres boble, i deres bevidsthed. Grunden til at målingerne ikke ændrede sig var, at dem, der havde besluttet sig, stod fast,« siger Alastair Campbell.