Advokat: Våbenregler minder om knivloven

Advokat Michael Meyn frygter, at de skærpede regler for luftgeværer vil føre til fængselsstraffe for simple drengestreger. Han sammenligner reglerne med den omstridte knivlov.

Når tusindvis af luftgeværer i danske hjem fra 1. juni bliver omfattet af våbenloven, vanker der strenge straffe til folk, der glemmer at registrere våbnene eller bruger dem forkert.

Våbenloven giver mulighed for op mod to års fængsel, og dermed kan helt banale drengestreger udløse længere fængselsdomme. Det konstaterer forsvarsadvokat Michael Meyn, der har repræsenteret en række klienter, som stod anklaget for overtrædelse af våbenloven.

- Vi kommer til at se en mindre eksplosion i antallet af våbensager. Der findes jo masser af luftvåben i omløb, og ejerne ved ikke, at de nu gør noget ulovligt ved at skyde med dem, siger Michael Meyn.

De skærpede regler betyder, at ejerne af luft- og fjedervåben med en kaliber på over 5,5 millimeter skal søge tilladelse hos politiet. Desuden må man kun skyde med våbnene på skydebaner og godkendte jagtarealer.

Advokat Michael Meyn sammenligner de nye regler med den omstridte knivlov, der blev vedtaget i 2008. Efterfølgende er flere helt almindelige danskere blevet idømt fængselsstraffe for besiddelse af hobbyknive og andre typer værktøj.

- Det er jo ikke folk fra det kriminelle miljø, der bliver ramt af det her, siger Michael Meyn.

- Vi taler om unge mænd, der bliver fristet til at prøve et luftgevær i baghaven. De aner ikke, at de bryder loven, og pludselig får de en dom og en plet på straffeattesten. Reelt er der tale om, at man straffer ubetydelige drengestreger, siger han.

Når de nye regler træder i kraft 1. juni, har våbenejerne et år til at få lovliggjort deres våben.