Verdens smukkeste gletsjer

Fox Glacier på New Zealands vestkyst er en af verdens smukkeste og mest tilgængelige gletsjere, hvorfor naturelskere og eventyrere fra hele verden valfarter hertil.

Naturlige gletsjerhuler åbner og lukker sig på en af verdens mest tilgængelige gletsjere, Fox Glacier i New Zealand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Nørr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele begyndte med et postkort og et spørgsmål: »Har du nogensinde vandret på en gletsjer?« Billedet på forsiden af postkortet viser en gigantisk istunge, der krænger sig ned ad en bjergside og ind i en skovklædt dal, før den brat stopper, som om den har mistet pusten og ikke kan mere.

Næste:
Fremme ved is-massivet

Det ser grotesk og fotomanipuleret ud. En gigantisk gletsjer, 14 kilometer lang og flere hundrede meter dyb, omgivet af grøn skov og forvredne bjerge på begge sider. Hvordan kan det lade sig gøre?

Midt i alt det hvide bevæger et par små skikkelser sig hen over is-massivet. Med små, prøvende skridt lige efter guiden. Om få timer er det mig, der forsøger at få pigskoene til at bide, mens  smeltevandsrislen og brækkende is lyder omkring mig.

Om få timer er det mig, som skræver hen over ti meter dybe gletsjerspalter, skæver mod himlen og håber, at vejret holder, mens jeg lytter nøje til guidens formaninger om ikke at bryde ud af rækken, men følge hans huggede skridt i isen.

Enestående natur
Fox Glacier på New Zealands vestkyst er et af verdens vidundere og lidt af et mysterium. Den smukke gletsjer er en af kun 11 gletsjere i verden, der slynger sig ned gennem regnskov, kun 250 meter over havets overflade. At den så oven i købet er let at komme til og bestige, har sammen med nabo-gletsjeren Franz Josef gjort området til et yderst attraktivt udflugtsmål for eventyrlystne rejsende fra hele verden.

Her kan man komme tæt på et helt særligt naturfænomen, mærke adrenalinen suse rundt i kroppen og blive fysisk udfordret med guidede halv- og heldagsture op på selve gletsjeren, der konstant er i bevægelse og konstant ændrer form.

New Zealand er beriget med en natur, som kun meget få andre lande – hvis overhovedet nogle – kan hamle op med, og kiwierne (som newzealænderne ynder at kalde sig selv) forstår om nogen at bruge den og gøre deres rige naturskatte tilgængelige. Man kan være temmelig sikker på, at så snart man ser en bjergtop, en flod, en nationalpark, en vulkan, er der nogle driftige lokale, der tilbyder helikopterture, jetboatture, jeepture, vandreture, bungy jump eller andet aktivt.

Sådan er det også med Fox Glacier. Siden 1928 har lokale bjergguider tilbudt vandreture på »den store hvide tunge«, som de kalder gletsjeren. I den nærliggende by, Fox, er der i dag en blomstrende guide-forretning, der på de travleste dage tager flere end 300 mennesker op på gletsjeren om dagen.

Alle kan være med

Det er således ikke en oplevelse forbeholdt de adrætte og vovemodige. Faktisk tilbyder det lokale guidefirma, der har eneret på at arrangere ture til gletsjeren, halvdagsture, hvor de fleste kan være med, mens der for de mere eventyrlystne er heldagsture og decideret isklatring og huleudforskning.

Men at vandre på is er ikke ufarligt. Hvert år kommer folk alvorligt til skade, fordi de ikke kender forholdene og ignorerer de kraftige advarsler om kun at prøve kræfter med gletsjeren i følgeskab med en erfaren guide.

At bestige en gletsjer og vandre på den er som at bevæge sig ind i en ukendt verden, hvor alting ikke er, hvad det giver sig ud for at være. Isen lever og bevæger sig – hver dag, hvert minut.

I den øverste del af den 14 kilometer lange gletsjer med op til fem meter om dagen, i den nedre del med op til to meter om dagen. For mennesker, der aldrig har vandret på en gletsjer før, er det svært at forholde sig til de tal, men de konstante bevægelser i isen er nok til at åbne og lukke gletsjerspalter, gøre ruter, der før var tilgængelige, umulige at benytte, skabe lumske huller og spejlglatte overflader, hvis temperaturen pludselig falder et par grader, eller det begynder at regne eller sne midt på ruten.

Omvendt er det denne fantastiske nærhed til naturen, den »levende« is, spændingen og skønheden ved at bevæge sig i en verden af is og komprimeret sne, der gør Fox Glacier til et sted, der ikke bare er en omvej værd – men en rejse værd for at bruge restaurantbiblen Michelins ord.

Næste: Fremme ved is-massivet