Her er Jordens koldeste steder

Hvis du synes her er koldt, så er det rent pjat. Det kan blive meget værre. Her kan du se de fem koldeste - og varmeste steder på jorden.

Den russiske vejrstation Vostok, Antarktis. 21. juli 1983 blev den koldeste temperatur på jorden nogensinde målt: -89,2 grader. Her ses en uidentificeret forsker på arbejde i Antarktis. Foto: HO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vostok vejrstation, Antarktis

Med en beliggenhed nær den magnetiske sydpol i 3.500 meters højde, er der altid koldt ved den russiske vejrstation Vostok. Men aldrig så koldt, som det var den 21. juli 1983. Her blev den koldeste temperatur på jorden nogensinde målt. Den nåede ned på minus 89,2 grader.

Eureka, Canada

Forskningsstationen Eureka på Canadas nordligste ø Ellesmere Island, bliver betragtet som verdens koldeste beboede sted. Om sommeren er gennemsnitstemperaturen minus 20 grader, mens den falder til minus 40 grader om vinteren.

Oymyakon, Rusland

I republikken Yakutia, omkring 350 kilometer syd for den arktiske cirkel, faldt temperaturen i landsbyen Oymyakon i 1926 til minus 71,2 grader. Den koldeste temperatur målt på den nordlige halvkugle.

Denali, USA

Denali, eller Mount McKinley, det højeste bjerg i nordamerika, betragtes som det koldeste bjerg på jorden. Her ligger temperaturen om vinteren på omkring de minus 40 grader. Kun bjergbestigere kan komme op på det 6.194 meter høje bjerg.

Ulaanbaatar, Mongoliet

Beliggende på en højslette i 1.300 meters højde, regnes hovedstaden i Mongoliet, Ulaanbaatar, som verdens koldeste hovedstad. I januar når temperaturen sjældent over minus 16 grader. Lonely Planet foreslår et besøg på kamel-museet for at få varmen.

(Opdateret 6. januar 2012)

Næste: Er du træt af kulden, så få varmen på et af jordens fem varmeste steder.