Sådan slipper du af med din flyskræk

Det har aldrig været så sikkert at flyve, som det er nu. Alligevel lider mange danskere af flyskræk. Rejseliv guider med apps, kurser og gode råd.

Selv om det er blevet mere sikkert at flyve, og færre dør i flyulykker, er flyskræk stadig et problem for mange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tegning til artiklen: Bob Katzenelson

 Med kun knap 500 dødsfald sidste år blev 2011 en milepæl i flytrafikkens historie. Det er det laveste antal omkomne nogensinde ifølge tal, som den internationale luftfartsorganisation, IATA, offentliggjorde tidligere i år.

Gå direkte til:
Side 2: 10 gode råd fra flyvepsykologen
Side 3: Fire kurser mod flyskræk
Side 4: Fem apps mod flyskræk

»Det er blevet sikrere at flyve, fordi vi hele tiden udvikler flysikkerheden. Vi får bedre kendskab til f.eks. materialerne i fly end tidligere, herunder hvordan de reagerer under de ekstreme forhold, de bliver udsat for under flyvning. Derudover bliver sikkerhedssystemerne, som understøtter flyoperationer, bedre og bedre,« siger Martin Puggaard, Chef for Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane i Danmark.

Men selv om det er blevet mere sikkert at flyve, og færre dør i flyulykker, er flyskræk stadig et problem for mange.

Hver tredje har flyskræk

Der er ikke lavet videnskabelige undersøgelser af, hvor mange danskere, der lider af flyskræk, men internationale undersøgelser viser, at omkring en tredjedel af en befolkning har en form for angst for at flyve.

Tidligere pilot Lars Petersen, der har femten års erfaring med at hjælpe danskere med at komme af med deres angst for at flyve, vurderer, at også en tredjedel af danskerne har flyskræk.

»Sker der en flyulykke, er der som regel massiv dækning i medierne, og det kan være med til at fremprovokere en skræk i mange. Men i den tid, jeg har beskæftiget mig med det, har jeg haft en fast tilgang af danskere, der er bange for at flyve,« siger Lars Petersen.

Kathrine Marie Elmer, uddannet psykolog og tidligere pilot, hjælper også danskere med deres angst for flyve, og også hun får stadig mange henvendelser fra folk med flyskræk.

»Selv om det bliver mere og mere sikkert at flyve, vil der stadig være folk med angst for sætte sig ind i et fly. Det føles unaturligt at flyve for nogle mennesker, og derfor reagerer deres angstcenter. Og når man har angst og er bange for noget, forsøger man at skabe kontrol,« siger Kathrine Marie Elmer, og fortsætter:

»Mange med flyskræk søger derfor viden omkring flyulykke for at prøve at forstå og få kontrol, men det er med til at skabe katastrofetanker og skrækscenarier, og så forværrer de rent faktisk deres  tilstand og bliver endnu mere bange for at flyve,« forklarer Kathrine Marie Elmer.

Det er ikke kun sarte sjæle eller folk, der ikke er vant til at flyve, der kan blive ramt af en skræk for at flyve, fortæller hun. 

Selv granvoksne mænd kan få flyskræk

Folk, der rejser meget i forbindelse med sit arbejde, kan pludselig opleve en angst for at flyve.

»Jeg oplever rigtig mange forretningsfolk, hvor det er en hæmsko i forhold til deres arbejde. Det er måske ikke muligt for dem at holde møder via telefonen, og så kan det faktisk gå ud over deres karriere,« siger Kathrine Marie Elmer.

Der er mange forskellige årsager til, at folk udvikler flyskræk. Nogle bliver bange, når de hører om en flyulykke eller et forsøg på terror, mens andre kan få det efter, de har været ude for voldsom turbulens under en flyvetur. 

Men det kan også være helt andre ting, eksempelvis udvikler mange en angst for at sætte sig ind i et fly i forbindelse med, at de stifter familie. 

»Når selv store granvoksne mænd, som ingen kan skyde igennem, får børn, kan de pludselig føle sig sårbare. De begynder at passe på sig selv på en anden måde. Måske skærer de ned på at drøne af sted med 200 kilometer i timen på motorcykel, men det kan også vise sig ved, at de udvikler en frygt for at flyve. Og det er et eller andet sted en meget naturlig reaktion,« siger Kathrine Marie Elmer.

Næste side: 10 gode råd fra flyvepsykologen