Paradisdal er et reservat for verdensarv, gourmetmad og den perfekte strand

Sollér-Dalen på Mallorca har er et af Europas mest attraktive klimaer - her holder sommeren aldrig helt vinterferie.

Stranden Sa Calobra, ligger hvor bjergslugten Torrent de Pareis munder ud i Middelhavet. Foto: Fomento Del Turismo de Mallorca/Eduard Miralles Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mallorca har i årtier været en af danskernes foretrukne feriedestinationer. Men mange af os har også et ambivalent forhold til øen, der har været lige ved at implodere i forbrændte englændere og skandinaver, der insisterede på at være berusede, fra de stod op, til de faldt om på gaden for derefter at gentage processen i en uge, alt imens de spiste fish and chips eller frikadeller.

Synes man, ovenstående lyder som den perfekte ferie, kan jeg kun anbefale at man søger mod Alcudia, Magaluf eller Port de Pollenca.

»Stedet er faktisk så unikt at Tramuntanabjergkæden og dalen i 2011 kom på Unescos liste over særligt udvalgt verdensarv, grundet sit helt unikke kulturelle landskab«


Skulle man derimod være mere interesseret i den del af Mallorca, der i særklasse rummer den særlige baleariske stemning af mediterran lounge-agtig afslappethed, vidunderlig mad, gode lokale vine, spændende arkitektur og noget af Europas smukkeste natur, så vil jeg uden tøven anbefale resten af øen. Særligt vil jeg dog anbefale Sollér-dalen, der ligger på øens nordvestlige del.

Den skålformede dal er er omkranset af Tramuntana Bjergene, og netop derfor har dalen et unikt økosystem, der gør stedet optimalt med hensyn til dyrkningen af blandt andet appelsiner, citroner og figner.

Bjergkæden isolerede også dalen fra resten af øen, indtil man i 1997 færdiggjorde en tre kilometer lang tunnel, der forbandt området med resten af øen. Før det skulle man en strabadserende omvej over bjerget af smalle veje.

Oldgammel vandcisterne med udsøgt udsigt i den gamle arabiske have, Alfabia. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Stedet er faktisk så unikt, at Tramuntanabjergkæden og dalen i 2011 kom på Unescos liste over særligt udvalgt verdensarv grundet sit helt unikke kulturelle landskab, der har fået sin særlige karakter gennem lokalbefolknings tusindårige udvikling af pittoreske terrasselandbrug på bjergsiderne og et sindrigt vandingssystem, der pibler på kryds og tværs i landskabet.

Området er populært blandt vandrefolket og moutainbikere og rummer en myriade af billedskønne og dramatiske vandreruter. Omkring Sollér findes der adskillige populære stier, alle tydeligt markeret med skilte.

På Mallorca er der ofte blæksprutte på menuen og mange lokale steder ved præcis hvordan man tillaver det velsmagende, men også - gastronomisk set - lidt besværgelig, mangearmede bløddyr. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Og netop langs de mange vandreruter finder man også nogle af området smukkeste seværdigheder, bl.a. landsbyen Fornalutx, som i 2016 udvalgt som en af Spanien smukkeste byer, og er en æstetisk perle af homogene stenhuse centreret omkring et vidunderligt lille torv, som tager sig særligt charmerende ud ved aftentide. Tag en drink her, inden du i afslappet stil lunter over på den lokale favorit, Es Turo, og bestiller en gang sprød pattegris eller stegt søtunge, mens du nyder udsigten til øens højeste bjerg, Puig Major (1.445 meter).

Spanierne producerer verdens fineste lufttørrede skinker, og heller ikke på Mallorca skal man gå langt for at finde et bredt udvalg af den legendariske Jamon Iberico. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

I det hele taget spiser man godt på Mallorca, hvis man ved, hvor man skal gå hen. Heldigvis har jeg spist mig gennem dalen - se faktaboksen for fem gode tip.

Områdets helt store perle er den unikke bugt, ved den gamle havneby Port de Sollér, der ligger ca. fire kilometer fra Sollér by, med perfekt hvid sandstrand og smaragdgrønt badevand. Fra havnen kan man med båd komme på sightseeing og opleve flere af øens smukke strande, der stort set kun er tilgængelige fra vandet.

Den smukke bugt ved Port de Sollér fungerer optimalt som naturlig havn og er samtidig en perfekt strand. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Med lidt held er der varmt fra april og med behagelige badevandstemperaturer indtil medio oktober. Men også uden en tur i bølgen er området absolut et besøg værd. Og tager du af sted uden for badesæsonen, har du de vidunderlige strande, restauranter og bjergene næsten for dig selv. Desuden er udlejningspriserne på huse markant lavere.

Den smukke kirke Sant Bartolomés blev bygget i 1500-tallet - og er oprindeligt udført som en meget massiv konstruktion, der også - udover de sakarale formål - kunne anvendes som tilflugtssted i forbindelse med de mange piratangreb øen jævnligt var udsat for. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Området rummer masser af gode hoteller, men det kan anbefales at leje hus via f.eks. Homeaway.com i Sollér, frem for badebyen Port de Sollér, der har en fantastisk strand, men er meget turistet. Sollér by rummer områdets eneste regulære supermarkeder, og desuden har byen et smukt gammel klassisk spansk torv, med middelalderkirke og en bank, »Banco de Sollér«, som blev bygget af af den verdensberømte arkitekt Gaudis dygtigste elev. Hold særligt øje med Sollérs vidunderlige Art Noveau-huse der ligger midt i centrum, som uden for sæsonen kan lejes rimelige menneskepenge.