New Yorker-kultur med et twist

Der er kunstoplevelser så store og kendte, at man rejser efter dem. Og så er der dem, man måske ikke lige tænkte på eller kender. Vi guider til fem kulturelle klassikere i New York – og deres alternativer.

Den moderne ballet. Alvin Ailey American Dance Theaters danser, Yannick Lebrun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Eccles
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

OPERA
 

Den klassiske

Metropolitan Opera eller »The Met«, som newyorkerne kalder deres opera, blev stiftet i 1880. Operaen har adresse i Lincoln Center, og er i dag verdens vel nok førende operahus. Hvert år er der op mod 30 forskellige forestillinger på programmet i enestående og imponerende opsætninger og med verdensstjerner på rollelisten. I april kan man for eksempel høre Wagners Rhinguldet og Valkyrien, Manon af Massenet, samt Macbeth og La Traviata af Giuseppe Verdi.

metoperafamily.org

 

Den folkelige

New York City Opera blev grundlagt i 1943 med det formål at gøre opera mere tilgængelig for den brede befolkning. Den har til huse i New York State Theatre, som også er en del af Lincoln Center, og den har tradition for at promovere amerikanske sangere. 

Men det er nu en fransk sangerinde, nu bosat i Los Angeles, Bernadette Colomine, der synger titelpartiet i forårets forestilling, »Prima Donna« komponeret af den fransk-canadiske sanger, Rufus Wainwright.

nycopera.com

 

BALLET
 

Den klassiske

New York City Ballet er det ene af de to ledende klassiske balletkompagnier i USA. Balletten holder til i David H. Koch Theater i Lincoln Center, og herhjemme er kompagniet også kendt for sin danske kunstneriske chef, tidligere dansker og balletchef, Peter Martins. Balletten er på turné i april, men fra maj danses der igen hjemme i David H. Koch Theater med blandt andet Serenade, DGV: Danse à Grande Vitesse og The Cage på programmet. Den klassiske ballet En Midsommernatsdrøm kan opleves fra juni.

nycballet.com

 

Den moderne

Alvin Ailey American Dance Theatre blev skabt i 1958 af Alvin Ailey og en gruppe unge sorte dansere, og er siden blevet kendt for at tiltrække og udvikle landets bedste unge dansere i Ailey School på grund af sin kreative koreograf. samt for en verdensomspændende turnévirksom­hed. 

Balletten kommer til Danmark i år og giver forestillinger i Tivolis koncertsal 18. til 23. september. I april kan man i The Ailey ­Citigroup Theater blandt andet opleve forestillingerne Modern Moves og The Corner.

alvinailey.org

 

 

BROADWAY SHOW
 

Det ældste

The Phantom of the Opera er det show og musical, der har spillet længst på Broadway. Andrew Lloyd Webbers episke og romantiske musical har været spillet siden januar 1988. Musicalen er bygget over Gaston Leroux’s roman om livet bag scenen i en Paris Opera, hvor den vansirede The Phantom regerer og terroriserer operaens medlemmer, indtil han forelsker sig i Christine, pigen i koret, som han lærer at synge.

majestic-theater.com

 

Det nyeste

The Ghost havde premiere i Lunt-Fontanne Theatre 15. marts i år. Musicalen er bygget over filmen af samme navn fra 1990, som havde Patrick Swayze og Demi Moore som det unge par Sam og Molly, samt Whoopi Goldberg i hovedrollerne. Sam og Molly bliver overfaldet en aften, da de er på vej hjem. Sam bliver myrdet, men han bliver fanget som et spøgelse mellem denne og næste verden, og da han erfarer, at hans elskede Molly er i livsfare, må han med hjælp fra det excentriske, men noget modvillige medie, Oda Mae Brown, for at beskytte hende.

luntfontannetheatre.com

 

 

KONCERT
 

Den klassiske

New York Philharmonic er et orkester, der om noget har historien med sig. Det er grundlangt i 1846, er det ældste stadig fungerende orkester i USA, og i rækken af musikdirektører finder man bl.a. Gustav Mahler og  Leonard Bernstein. Orkestret har til huse i Avery Fisher Hall i Lincoln Center. I marts var der festival for at fejre komponisten Bach, og i april kan man netop høre et værk af den tidligere direktør, Mahlers første symfoni, ligsom der er Mozart and Tchaikovsky  på programmet.

nyphil.org

 

Den moderne

Madison Square Garden er der, hvor de største optræder, uanset om det er inden for basketball, tennis, cirkus eller musik. Er det værd at gå til, sker det i The Garden, som newyorkerne kalder de fire store arenaer. Det er her, de helt store solister og bands giver koncert – Elvis, de fire Beatles-medlemmer (dog aldrig sammen), Queen, Elton John, Metallica, og mange flere. I april er der dels artisterier i verdensklasse på programmet: Cirque du Soleil – Michael Jackson The Immortal, og senere på måneden to Bruce Springsteen koncerter.

thegarden.com

 

 

KUNST
 

Det verdensberømte

Museum of Modern Art er kunstmuseet over dem alle, når det gælder moderne kunst og design. Over 70.000 kunstnere er repræsenteret på MoMA. Der er faste udstillinger, blandt andet store klassikere som Cézanne, van Gogh og Picasso, men også skiftende af slagsen. I april vises Print/Out – en udstilling om kunstnerisk brug af print mediet fra den det traditionelle tryk til den digitale teknologi, og Diego Riveras »Murals for The Museum of Modern Art« – de store vægmalerier, som den mexicanske kunstner skabte som en event i forbindelse med museets åbning i 1932.

moma.org

 

Det ukendte

No Longer Empty er hverken galleri eller museum i traditionel forstand. Idéen er ganske enkelt at besætte tomme lokaler – butikslokaler for eksempel – med kunst, med ejerens tilladelse selvfølgelig, og udstiller, til lokalet igen skal bruges til noget andet. I april rykker No Longer Empty ind i statelige lokaler i Andrew Freedman Home i Bronx, et italiensk renæssance-inspireret palæ, der oprindelig var alderdomshjem for velhavere, der havde tabt deres formue. En række kunstnere udstiller indtil 5. juni under den fælles overskrift: This Side Of Paradise. 

nolongerempty.org

 

  

Læs også:  Queens er kongen af kultur