Her springer forårs-blomsterne ud

Det er sæson for forår og blomsterflor. Vi guider dig til de 7 imponerende, farvestrålende og duftende oplevelser.

I Ueno Park i Tokyo blomstrer mere end 1000 kirsebærtræer i marts og april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/shibuya246
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der noget bedre efter en lang farveløs vinter, end at se det hele springe ud i friske duftende farver?

Læs også: Fem storbyer med forår

Som når skovbunden lyser op i anemonefarver?

Nogle steder er blomstersynet mere imponerende. Når de fem millioner mandeltræer på Mallorca blomstrer og ligger som hvide skyer over øen, for eksempel.
I dag er de afblomstret, for træerne står i flor mellem december og februar.

Eller når mimosetræerne langs Cote d'Azur står med "gule sole". Her kan man stadig dufte de sidste mimoser i Nice og Cannes, også selv om beboerne i Mandelieu-la Napoule længere inde i Provence har ryddet op efter den årlige Mimose-festival, der i år blev afviklet mellem 12. og 20. februar.
Mimosedyrkning er byens store industri.

Men andre blomstrende sæsoner venter, andre træer og blomster vil stå i flor i de kommende måneder.
Her er en række fantastiske, farvestrålende og duftende oplevelser:
    
Kirsebærblomster i Japan
Marts og april
De fine sart lyserøde blomster er om noget symbolet på Japan.
"Sakura" kaldes de, og "hanami" er at kigge på blomsterne. Og japanerne tager på "hanami" i stor til. De går tur på gader med kirsebærtræer, eller hele familien slår sig med tæpper og madkurve ned under de blomstrende træer i byernes parker.
I Tokyo er "Ueno Park" nær Ueno-stationen et af de mest populære steder for "hanami", og her kan være noget myldrende og larmende. Der er mere end 1.000 kirsebærtræer op mod Nationalmuseet og Shinobazu-søen. Kirsebærtræerne her er kendt for at springe lidt tidligere ud end andre steder i byen.
I "Shinjuku Gyoen" parken nær Shinjuku stationen er der over tusinde kirsebærtræer, og her er flere forskellige arter. Både tidligt og sent blomstrende, så sæsonen for "hanami" er lang i parken, hvor der er mere stille og fredfyldt
jnto.go.jp

Ørkenen blomstrer i Kalahari
Marts-april
Den er stor, Kalahari, og en af verdens ældste ørkener. Næsten 1 million kvadratkilometer der breder sig i Botswana, Namibia og Sydafrika.
Kalahari er en semi-ørken. Det vil sige, at det regner ind imellem. Især om sommeren, som på de kanter er fra november til april. Når regnen falder, forvandler ørkenen sig. Små tørre grene og frø i jorden vækkes til live, og det tørre og grå landskab bliver med ét farvestrålende, grønt og blomstrende.
Forvandlingen følges af dyrevandringer fra det nordlige Botswana - som man kender det fra gnuernes uendelige vandringer på Serengeti-sletten i Tanzania og Kenya.
Hvornår og hvor regnen falder, kan man ikke sætte dato på. Men sidst i regnperioden, skulle der være de bedste muligheder.
botswanatourism.co.bw

Farvestrålende tulipaner i Holland
April-maj
Det er 500 år siden, at de farvestrålende løgplanter kom til Europa fra Tyrkiet, og især i Holland blev blomsten populær.
Landet er i dag en af verdens største producenter af tulipanløg, og når foråret er blevet lunt, er de hollandske haver og parker et farveorgie.
Endnu mere imponerende er en tur gennem de områder, hvor tulipanerne bliver dyrket professionelt. Her er marker med blomster, og hver mark sin farve.
De fleste blomstermarker ligger ved kysten mellem Leiden og Den Heider. Der er også marker ved Enkhuizen-Bovenkarspel og Andijk og i provinsen Flevoland i den østlige del ved Noordoostpolder. De lokale turistbureauer har tip og kort over cykel- og vandrestier samt bilruter gennem blomsterhavet.
Herhjemme kan man nyde mere end en halv million blomstrende tulipaner på Gavnø Slot under den årlige tulipanudstilling i maj: gavnoe.dk
holland.com

Rhododendron i Tyskland
Maj og juni
Ordet rhododendron kommer fra gammelgræsk "rhódon", som betyder rose, og "déntron", der er træ.
Det giver god mening, når man ser planterne med de store blomster, hvor nogle arter kan vokse sig store som træer.
Planten vokser i mangen en dansk have, og rundt omkring kan kan finde gamle "rhododendron-skove".
Et rent rhododendron-orgie finder man imidlertid i "Rhododendronpark" i Bremen i Tyskland. Her gror ikke mindre end 2.500 forskellige rhododendronarter - også azaleaer, der hører med til familien.
De første rhododendroner blev plantet i parken tilbage i 1939 og har i dag vokset sig til en hel skov.
Parken er et farvehav på 46 hektarer, som også har andre haveoplevelser, bl.a. en kinistisk have, en rosenhave og en bonsai have.
botanika.net

Duftende magnolia i Arkansas
Maj-juni
Ganske vist er det sydstaten, Mississippi, der kaldes "Magnolia State" i USA efter de mange magnoliatræer, der gror der. Og magnoliablomsten erogså Mississippis officielle blomst, ligesom magnoliatræet er statens officielle træ.
Men byen Magnolia ligger i den sydlige del af nabostaten Arkansas, og det er her i maj, når Magnolias gamle bydel er svøbt i den søde citronaftige duft af nyudsprungne magnoliablomster, at der er "Magnolia Blossom Festival".
I år foregår det 20.og 21. maj. Det er 23. gang, der er festival. Den holdes på rigtig amerikansk maner som en rigtig familiebegivenhed med parade, motorcykelshow, skønhedskonkurrence med diverse kåringer, bl.a. af Miss Magnolia.
Og så afvikles sideløbende den lige så traditionsbundne steak-cookers festival, som bl.a. handler om at kunne grille den bedste bøf i hele Arkansas.
blossomfestival.org

Gule solsikker i Toscana
Juni og juli.
Det er umuligt ikke at blive forelsket i en mark med solsikker. De lyser jo af glæde, som når solen skinner på en skøn sommerdag.
Planterne med de store gule blomsterhoveder blev importeret fra Centralamerika i det 18. århundrede, og de blev hurtigt populære i hele Europa.
Men i dag er de blevet et symbol på Toscana i Italien, hvor de dyrkes i stor stil. Sig navnet "Girasoli" - og en mark fuld af solskin venter.
Bedste måde at opleve de gule solsikker er at køre ad de små veje i f.eks. Val d'Orcia eller Maremma.
Og hvorfor så ikke overnatte landligt i vingårde eller landejendomme i området. Find dem hos Agriturismo, som sammenslutningen hedder: agriturismo.net.
turismo.intoscana.it 

Et hav af lavendler i Provence
Juni-juli-august
Det er som om, at havet med rækkerne af de blomstrende blå lavendler som bølger, breder sig over bakkerne.
Uden konkurrence er den blå duftende blomst den mest populære middelhavsplante. De gamle romere lavede lavendel-olie af den, og dens navn kommer fra verbet "laver" - at vaske.
Hvor den tidligere var en vild plante, som fårehyrdere plukkede med hjem, har man i de sidste hundrede år haft en målrettet produktion, og i dag er duften af lavendel den sande duft af Provence.
De første blomster springer ud i juni, og lavendlerne står i fuld flor i juli. Sidst på måneden og i begyndelsen af august høster man blomsterne.
Flotte lanvendelmarker ses på Plateau de Sault og Plateau de Valensole, og man kan besøge lavendeldestillerier i byerne omkring bjergene Ventoux og Luberon. En museum for lavendler: museedelalavande.com findes 20 km fra Avignon.
real-provence.com.

Læs også: Nu er det tid til karneval