Fem storbyer med forår

Hvem længes ikke efter lunt vejr, solskin og blomster der dufter. Nogle timers flyvning fra Danmark er det sprunget ud - foråret.

Siden 2006 har bystyret i Istanbul plantet tre millioner tulipanløg i byens parker, og hvert forår afholdes Tulipan Festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/ccarlstead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lissabon, Portugal
Info: visitlisboa.com
Vejrudsigt for weekenden: Sol, enkelte skyer 18-19 grader. (Næste uge sol og 16-17 grader)
Billige flybilletter: Find flybilletter til Lissabon fra 1.504 kr.

Det er en af Europas smukkeste hovedstæder, som den breder sig over syv høje og bader sig i solen ved Tejo-fodens munding.
Her er prægtige palæer langs brede boulevarder i den nedre bydel, Baixa, hvor forretningerne også ligger skulder ved skulder. Og her er stejle, smalle og snoede gader med charmerede gamle huse i byens ældste del, Alfama. Desuden myldrer byen med grønne parker.

Den største er Monsantoparken, "byens lunge" kaldes den også, hvor der er plantet mere end en million træer. Den ligger i den nordlige del af byen. I den vestlige del af byen finder vi blandt andre den botaniske have.
Forrygende udsigtspunkter er der heller ikke sparet på i Lissabon. For eksempel fra gadeelevatoren Santa Justa eller fra den højtliggende borg Castelo de Sâo Jorge kan man se milevidt.

Lissabon ligefrem inviterer til at gå en tur - og måske også til at "træde på kunsten". Byen er kendt for sin arte pisada - fortovskunsten. Den helt specielle portugisiske brolægning, calcada purtuguesa, hvor pladser, torve og gågader næsten kappes om at præsentere de smukke mønstre og motiver skabt i forskelligefarvede stenbelægning.

Malaga, Spanien
Info: malagaturismo.com
Vejrudsigt for weekenden: Sol og 20 grader. (Næste uge sol og 18-20 grader)
Billige flybilletter: Find billige flybilletter til Malaga fra 1.552 kr.

Med Middelhavet for fødderne er der dømt tidligt forår i den spanske provinshovedstad, som på besynderlig vis har bevaret sin sjæl og virker herlig uberørt af Solkystens summende internationale turiststrøm.

Malaga er stadig en ærke-spansk havneby på godt og ondt, sådan som forfatteren Frederico Garcia Lorca elskede den. Pablo Picasso blev født her, og i 2003 fik byen endelig sit Picasso-museum, der i øvrigt er det tredjestørste i verden.
Den verdensberømte kunstners svigerdatter, Christine Ruiz-Picasso og hendes søn Bernard, har skænket museet til byen. Her findes 187 af mesterens værker, og der er også skiftende udstillinger.

Frem til 29. maj er der for eksempel "Kippenberger møder Picasso", om den tyske kunstner, som boede i Spanien i slutningen af 1980'erne, og hvis værker fra den periode næsten var dedikeret Picasso. Info: museopicassomalaga.org
I foråret, mellem 26. marts og 4. april er der for 14. gang filmfestival i byen med en række spanske film på plakaten. Info: festivaldemalaga.com

Athen, Grækenland
Info: breathtakingathens.com
Vejrudsigt for weekenden: Skyet og 11-12 grader. (Sol og regn i næste uge og 10-13 grader)
Billige flybilletter: Find billige flybilletter til Athen fra 1.378 kr.

Ruinerne af det gigantiske Akropolis tempel troner over byen med Plákas myldrende turistliv i de tætpakkede forretningsgader for foden. Et mere fredelig sted at slappe af, som også har udsigt, er nabohøjen, Philopappos. Her dufter byen grønt, og herfra kan man nyde både udsigten over byen og over Akropolis.

Byens højeste punkt er imidlertid Lykabettós, hvis top som et andet bjerg rager 277 meter op over Athens tage lidt længere mod nordøst. Man kan "klatre" til toppen ad forskellige stier, eller tage tandhjulsbanen. Der er panoramaudsigt fra observationsplatformene rundt om toppen, hvor der også ligger en restaurant og nogle caféer.

En god forårsudflugt går uden for byen til Sparta nær den nye lufthavn. Her ligger Attica Zoological Park, hvor man kan opleve alt fra almindelige landbrugsdyr og dyr fra den græske fauna til et stort savanne-område befolket med de afrikanske dyr. Og verdens tredjestørste samling af fugle findes også her. Info: atticapark.com

Istanbul, Tyrkiet
Info: istanbulcityguide.com
Vejrudsigt for weekenden: Skyet 5-6 grader (opklaring i næste uge og 10-12 grader)
Billige flybilletter: Find flybilletter til Istandbul fra 1.362 kr.

I byens siger de selv, at det først er forår i april og maj - men en forfrossen dansker kan nok allerede nu få fornemmelser, når "vintertemperaturen" i solskin runder det, vi kalder 'forårsvarme'.

I april er der imidlertid ingen tvivl, heller ikke hos de lokale, for da klæder byen sig i forår. Siden 2006 har bystyret i Istanbul plantet tre millioner tulipanløg i byens parker, langs boulevarder og i rundkørsler - ja alle steder, hvor der er en bid ledig jord.
Resultatet kan opleves fra slutningen af marts og en måneds tid frem. Da åbenbares et farveorgie og de mange blomsters duft blander sig med orientens dufte. Anden uge i april er officiel Tulipan Festival.

De farvestrålende blomster, som i dag er et af Istanbuls officielle symboler, blev bragt til byen fra Iran for flere hundrede år siden. Folk blev så betaget af tulipanen, at de "dyrkede" den både bogstaveligt og i overført betydning. Efterfølgende kaldes den tid i den ottomanske historie for "tulipan-perioden".
Fra Istanbul blev tulipanen bragt videre til Europa, hvor især hollænderne tog blomsten til sig.

Tel Aviv
, Israel
Info: visit-tlv.com
Vejrudsigt for weekenden: Sol, søndag morgenregn, og 18-19 grader. (Næste uge sol, torsdag skyet og 18-22 grader)
Billige flybilletter: Find flybilletter til Tel Aviv fra 1.991 kr.

Der kan komme en sky og en regnbyge forbi, for kalenderen siger 'vinter'. Men generelt har solen magten, og vejret ligner mere en dansk sommer.

Langs byens stande og den mange kilometer lange promenade lever byens beboere livet; dyrker sport, går ture og betragter kite- og windsurferenes kunster i bølgerne og går på café. Om aftenen tager nattelivet over.

Inde i byen kan man gå på opdagelse i "den hvide by" med dens unikke arkitektur og mere end 4.000 bygninger opførti tiden fra 1933 efter Bauhaus-principperne - asymetriske, minimalistiske og uden dekorationer af nogen art, med mindre der er en brugbar funktion. "Den Hvide By" er på UNESCO World Herritage liste. Man kan lære mere om arkitekturen på museet Bauhaus Center, hvor der også arrangeres guidede ture rundt i kvarteret. Info: bauhaus-center.com

8. april er Tel Aviv på den anden ende. Da afvikles den årlige marathon, og alle kan være med. For der er flere løb: Hel- og halvmaraton, "Urban run" på 10 km og en tiendedel maraton på 4,2 km. Info: tlvmarathon.co.il

Læs også: Guide til 15 storbyer med strand