5 for mænd i Bruxelles

Bruxelles er det oplagte mål for en drengetur. Øl, fisk og tegneserier kan nås på en time og for under en tusse.

Øllet flyder fra de mange haner, og bartenderne bør nærmere tituleres ølsommeliers på Moeder Lambic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg

1. Himmelsk ølbar
Hvad: Moeder Lambic
Hvor: Place Fountainas 8

46 mikrobryg på fad? Jo tak! Seks forskellige vildtgærede lambics på tønde? Yes, sir!
Når ølelskere først har accepteret Moeder Lambics moderne rammer, der ligger temmelig langt fra en traditionel belgisk ølstue, kniber mange sig i armen og stiller sig selv spørgsmålet: Er jeg død og kommet i himmelen?

Moeder Lambic ligger lidt gemt af vejen på den lille plads Fountainas. Den er som nævnt moderne, men uprætentiøst indrettet, lidt i amerikansk diner-stil med en lang bar og små båse med siddepladser. Øllet flyder fra de mange haner, og bartenderne bør nærmere tituleres ølsommeliers. De spotter hurtigt ens danske identitet og peger diskret på det store Mikkeller-skilt – ja, Vesterbros mesterbrygger er også repræsenteret her.

Slå et smut forbi og nap eventuelt en bid brød til dine øl. Moeder Lambic fungerer nemlig også som gastropub og serverer mættende småretter som quiche lorraine, landpaté og upasteuriseret gedeost.
På billedet ses Moeder Lambics ølbar på Rue de Savoie, der er mere traditionelt indrettet, men lige så fed.
Og husk så lige, at belgisk øl sjældent holder sig på de 4-5 procent, dansk øl opererer på...

Info: moederlambic.eu (dog ikke særlig informativ)

2. Tog til Tintin
Hvad: Musée Hergé
Hvor: Louvain-la-Neuve, tog fra Bruxelles hver halve time.

Alle rigtige drenge kan deres Tintin. Vi kender Kaptajn Haddocks vildtvoksende eder, Tournesols tunghøre excentriciteter, Castafiores tvivlsomme skønsang og kan selvfølgelig kende forskel på Dupont & Dupond (tjek moustachen!) Vi ved, at Tintin er et moralsk og menneskeligt ideal, der repræsenterer det bedste i os selv, det, vi kun kan stræbe efter og nå i glimt.

En pilgrimsrejse til Musée Hergé i Louvain-la-Neuve er derfor et must, når man er i Bruxelles. Det kræver en times tid i tog, men man bliver ikke skuffet. I en årrække undgik Hergés notorisk protektionistiske arvinge at bidrage til tegneseriemuseet inde i Bruxelles, hvor udstillingsafsnittet om Tintin er reduceret til en kopi af måneraketten og nogle sparsomme plancher. Hvorfor denne nærighed? Det fik man svar på, da Musée Hergé åbnede i 2009 i en imponerende bygning tegnet af Pritzker-vindende arkitekt Christian de Portzamparc. Her håndhæver vagterne kameraforbudet med en saudiarabisk tolders ildhu, men når man først er sluppet ind, begynder løjerne.

Med en customized iPod om halsen er der masser af ekstra information, mens man går fra den ene dragende sektion til den anden. Og her er det hele: Undervandsbåden formet som en haj, fetichen med det knuste øre, mumierne fra »Tintin og picaroerne«, originaltegninger, film, fotos og perspektiverende afsnit, hvor man blandt andet kan studere slægtskabet mellem Tintin og gamle film som »Metropolis« og Marx Brothers – og hvor man kan sande, at Hergé var meget mere end Tintin.
Museumsbutikken er naturligvis stedet, hvor man køber gaver med hjem til junior – Terry i naturlig størrelse, en T-shirt med Haddock eller en nøglering med paddehatten fra »Den mystiske stjerne«.

Info: museeherge.com

3. If it smells like fish, eat it!
Hvad: Chez Léon
Hvor: Rue des Bouchers 8

Indrømmet, Chez Léon nær ved Grand Place er en turistfælde, men en fælde, man gerne hopper i med begge ben. Af en eller anden grund har restauranten, der går tilbage til 1893, formået at tage ejerskab over titlen »Bruxelles’ optimale moules-frites-sted«, så folk valfarter hertil for at få muslinger.

Chez Léon er ikke stedet, hvor man dekonstruerer den belgiske klassiker for at sætte den sammen igen på en spidsfindig, molekylær-gastronomisk måde. Til gengæld er det ikke utænkeligt, at der sidder en flok sygeplejerskestuderende ved nabobordet. Der er i det hele taget gang i stedet, på begge etager og i alle rum og hjørner af den store restaurant.

14 forskellige udgaver af muslingerne og pommes friterne skal man tage stilling til, mens en stab af old school-tjenere i hvid skjorte og sort vest bærer bakker ind med store skummende fadøl. De klassiske hvidvinsdampede går man aldrig fejl af, men prøv også muslinger med smør, muskatnød og ost eller østers-style, det vil sige rå med citronsaft til.

Info: uk.chezleon.be

4. Striber & skiver
Hvad: Belgian Centre for Comic Strip Art
Hvor: Zandstraat 20

Belgisk tegneseriekunst er andet og mere end Tintin, hvilket man kan forsikre sig om på tegneseriemuseet, der har til huse i art nouveau-mesteren Victor Hortas smukke bygning fra 1903 i forretningskvarteret i Bruxelles.

Men hvorfor ikke finde originale tegneseriehæfter i byens mange secondhand-butikker – en glimrende lejlighed til at skaffe sig et stykke belgisk kulturhistorie og samtidig få støvet sit franske af ved at stave sig igennem taleboblerne, der måske ikke er simple, men i hvert fald nemmere end Sartre på originalsproget.

Og så er Bruxelles en glimrende by at shoppe musik i, ikke mindst gamle vinylplader. På billedet ses en hel væg fuld af secondhand plader i butikken Pele-Mele, der også er bogantikvariat. Og så er Belgien jo et franktalende land, så hvis man har en sød tand for fransk musik fra Yves Montand over Jane Birkin til Daft Punk, så er der meget af netop den slags i handelen.

Info: comicscenter.net
Tegneserier og plader: Især kvarteret omkring Boulevard Anspach.

5. Får du jern nok?
Hvad: Quincaillerie
Hvor:  Rue du Page 45B

Nogle klager over, at østers smager metallisk. Det har aldrig generet undertegnede, heller ikke på Quincaillerie, der ellers har til huse i en gammel jernhandel. Og hvilket lokale! Hundredvis af skuffer er bygget ind i væggene på den gamle butik fra 1903, der minder om bildækket på en gammel færge eller et etagedelt amerikansk fængsel, havde det ikke været for de stilfulde borde med hvid dug og fuld opdækning.

Alene på grund af miljøet er restauranten et besøg værd, men maden, der i videst mulig udstrækning er biodynamisk eller i hvert fald økologisk, ligger ikke under for de imponerende rammer. Hummere, krebs, jomfruhummere, østers og andre muslinger frister i skaldyrsbaren. Er man ikke til fisk og skaldyr, er kyllingerne AOC-mærkede, pattegrisene fra Bayeux kælet og klappet for, og kalvene garanteret stressfri.

Quincaillerie ligger i Chatelain-kvarteret, der siden slutningen af 1980erne har udviklet sig til et af Bruxelles’ mest spændende kvarterer.

Info: quincaillerie.be

Læs også: Anne-Mettes Bruxelles-guide