Guide til Milano for ham og hende

Italienerne har en medfødt evne til at spise, drikke og klæde sig uforskammet godt, og få forstår som milaneserne at føre sig frem. Her er nogle af de bedste oplevelser, butikker og restauranter i Milano.

Piazza Duomo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til ham

Milano har masser på hylderne til folk med typisk maskuline interesser.

Læs også: Storbyen vi aldrig bliver trætte af

20 km nord for Milano centrum ligger den historiske racerbane, Monza, hvor der køres Formel 1 og Italiensk Grand Prix. Når der ikke er motorløb kan besøgende prøve banen i egen bil, på cykel eller rulleskøjter. Samtidig kan man stikke hovedet ind i den store boghandel, Libreria Acquati, med over 15.000 titler, plakater og ting med forbindelse til motorsport. Autodromen ligger i et af Europas største og ældste parkanlæg (Togstation Biassono/Lesmo/Autodromo).

Milano har to fodboldhold i den italienske Serie A, nemlig Inter og AC Milan, og de skiftes til at spille på hjemmebanen San Siro. Det giver gode chancer for at opleve en italiensk fodboldkamp med op til 80.000 entusiastiske tifosi (Metro Lotto).

Få byer har et mere overdådigt udvalg af cafeer, vinbarer, cocktailbarer, birreriaer, gelateriaer, pasticceriaer og stuzzicheriaer end Milano. Et af de traditionsrige vandhuller er Savini i indkøbsarkaden Galleria Vittorio Emanuele II. Her kan man med lidt held og god fantasi drikke vermouth af glas som tidligere har været benyttet af Maria Callas, Charlie Chaplin eller Frank Sinatra (Metro Duomo).

Læsere af Dan Browns »Da Vinci Mysteriet« skal selvfølgelig forbi Santa Maria delle Grazie for at se, om Leonardo da Vinci virkelig har malet Maria Magdalena til højre for Jesus på vægmaleriet »Den Sidste Nadver«. De 500 år gamle farver fremstår en smule falmede, og man skal gennem sikkerhedssluse og fugtneutraliserende maskiner for at få 15 minutter i selskab med det berømte kunstværk, men maleriet trækker stadig lange køer, og det anbefales at bestille billetter på forhånd (Metro Conciliazione).
 

Til hende

Milano er helt fremme i skoene, når det gælder shopping. Her samles de sidste nye trends inden for mode, tilbehør, indretning og brugskunst inden for få kvadratkilometer.

Størst koncentration af haute couture findes i den gyldne firkant, der omfatter Via della Spiga, Via Monte Napoleone, Via Manzoni og Via Sant’Andrea. Her har Versace, Gucci, Armani, Valentino, Ferragamo, m.fl. deres butikker, hvor man kan ose i timevis (Metro Montenapoleone).

Hvis priserne virker afskrækkende, har det centralt beliggende outlet DMagazine nogle af de samme mærker til lavere priser. Og er man tilfreds med sidste sæsons kreationer, kan genbrugs- og vintagebutikker som Serendipity (Corso di Porta Ticinese 100, Metro Porta Genova), Cavalli e Nastri (Via Brera 2, Metro Lanza), Franco Jacassi (Via Sacchi 3, Metro Cairoli) eller Trussardi 1911 (Via Sant’Andrea 5, Metro San Babila) være en løsning.

Stormagasinet la Rinascente på Piazza Duomo giver et hurtigt overblik over lækkert design til hjemmet ved at samle mærker som Alessi, Artemide, B&B Italia, Conran, Kartell under et tag. Derudover lokker designsupermarkedet med en café på øverste etage med udsigt over domkirkens 135 tårne og 3.200 helgenstatuer. Man forstår, hvorfor opførelsen af »Dette sælsomme Marmorbjerg« strakte sig over mere end 500 år.

Rundt omkring i byen ligger alternative designbutikker, der repræsenterer unge fremadstormende designere. Se f.eks. 10 Corso Como (Metro Garibaldi), der forener boghandel og vinbar med luksusvarer og design. Spazio Rossana Orlandi (Via Bandello 14, Metro Conciliazione) for folk med forkærlighed for spisestuestole i rustent jern og beton. Biffi  (Corso Genova 6, Metro Porta Genova), som forhandler klassisk og let outreret tøj fra kendte designere. Og Andrea Pfister (Via Borgospesso, Montenapoleone) eller Guja (Via San Giovanni sul Muro 13, Metro Cairoli Castello) som mekka for stilet-fetichister.
 

Til livsnyderen

Milano har et kæmpe udbud af skønne spisesteder i alle prislejer, og følger man i hælene på de lokale, er det ikke svært at finde sublime madoplevelser.

De mere tjekkede vil nok opsøge Maison Moschino (viale Monte Grappa 12) eller Le Biciclette (Via Torti) for den specielle indrretning eller D&G Gold bar (Piazza Risorgimento) for lidt ægte bling-bling stemning.

Feinsmeckere rækker efter stjernerne. Milano har fire restauranter med Michelin berømmelse, og de serverer innovativ italiensk gourmetmad for omkring 100 euro per kuvert. Det gælder Cracco-Peck (Via Victor Hugo 4, Metro Duomo), Sadler (Via Ascanio Sforza 77, Metro Romolo), Il Luogo di Aimo e Nadia  (Via Montecuccoli 6, Metro Primaticcio ) og Trussardi alla Scala (Piazza della Scala 5, Metro Duomo). Og nu vi er ved Scala, kommer man ikke uden om den helt specielle nydelse det er at opleve en forestilling fra et rødt plyssæde i det berømte operahus’ forgyldte rammer. To timer før forestilling sælges billetter i løssalg.

Det er også ren livsnyderi bare at slentre rundt i gaderne, f.eks. i Brera (Metro Montenapoleone  og Cairoli Castello), som er kendt for luksus hippier og pariser stemning, hvilket indbefatter sofistikerede butikker og kunstgallerier.

Fortsætter man ud ad Via Tortona (Metro Porta Genova), kommer man til et kvarter med gamle pakhuse indrettet som atelierer for møbeldesignere. Her omkring begynder Navigli kanalerne, der i århundrede fungerede som vandingsanlæg og transportvej mellem Lago Maggiore og Adriaterhavet. Det lugter lidt af Venedig. Specielt den sidste søndag i hver måned, hvor der er loppemarked langs kajen.

Læs også: Det skæve tårn i Pisa er nu lige - næsten