Hakuna matata på Zanzibar

Udlev din indre Jacques Costeau på en tur under havets overflade, og nyd en harmonisk og fredelig ferie på øen i det turkisblå Indiske Ocean.

Så er vi klar til et prøvedyk ved revet ud for Zanzibar. Både rokker og galopperende søheste venter på os under overfladen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg ved ikke, om jeg er den eneste – men jeg troede, at udtrykket ’hakuna matata’ var opfundet af Disney til Løvernes Konge. Det er det ikke – fandt jeg ud af på Zanzibar. Det er et meget brugt udtryk på swahili, som vel bedst kan oversættes til ’tag det roligt’, og som bruges til at udtrykke, at livet skal være sjovt og uden bekymringer. Og sådan er Zanzibar: Sjov og uden bekymringer.

Zanzibar ligger lige syd for ækvator i Østafrika som en del af Tanzania. Øens østkyst er på den ene side kendetegnet ved landsbyer med ydmyge huse og bygninger, hvoraf langt størstedelen ikke har vinduer, men blot skodder, og ej heller rindende vand. På den anden side af kysten ligger luksusresorts direkte ud til stranden med alle moderne bekvemmeligheder.

Selvom de økonomiske kontraster er store, forekommer Zanzibar at være et meget trygt sted at opholde sig, og her er det muligt for hele familien at holde en dejligt ubekymret og afslappende ferie. Specielt hvis man nyder havet og de muligheder, det giver.

Dykning og snorkling er for mange øturister et absolut must. Jeg er vokset op med Jacques Costeaus udsendelser om dykning efter havets hemmeligheder og har derfor altid drømt om at prøve det sådan rigtigt. De fleste velrenommerede dykkerfirmaer på øen tilbyder prøvedyk, der normalt består af indøvelse af udstyr og signaler i pool under kontrollerede forhold og efterfølgende dyk – i mit tilfælde på koralrevet ud for Zanzibars østkyst.

Efter pooldykkene er det alvor. To gange skal jeg under overfladen ved koralrevet. Jeg kaster mig på ryggen ud fra båden, og da vores gruppe er samlet i vandet, påbegynder vi sammen med to instruktører nedstigningen til omkring 12 meters dybde – nede på dybden ligger den ene instruktør hele tiden foran gruppen, og den anden bagved. Den bageste holder en line, som er forbundet med en bøje på overfladen, så båden på overfladen kan følge, hvor vi svømmer hen.

En verden under havet

Og sikke en verden, der åbenbarer sig dernede i dybet. Den totale stilhed og et meget begrænset synsfelt forstærker oplevelser i helt utrolig grad. Korallernes mangfoldighed og farverne får man lige i hovedet. Og hertil kommer alle fiskene i alle former og farver, som svømmer rundt og er temmelig ligeglade med vores tilstedeværelse. Instruktøren udpeger store rokker skjult i sandbunden. Når man svømmer ned mod dem, ’letter’ de fra bunden og svømmer hastigt væk. De små søheste, som svømmer rundt mellem korallerne, kan man få til at ’galoppere’ hen over håndfladerne.

Så er vi klar til et prøvedyk ved revet ud for Zanzibar. Både rokker og galopperende søheste venter på os under overfladen. Fold sammen
Læs mere

Instruktørerne svømmer ofte hen til os i vandet for at se, om vi er o.k., eller også spørger de til, hvor meget ilt vi har tilbage. Altsammen med håndtegn, naturligvis, og vi svarer ligeledes tilbage med tegn.

Kast linen ud

Dybhavsfiskeri er ligesom dykning også en oplagt aktivitet på Zanzibar. I en lille båd sejler vi forbi koralrevet og ud på havet, hvor der er mere end 100 meter dybt. Og så bliver snørerne ellers smidt ud: Blink på 20 cm med en krog som en voksen mands krogede pegefinger i enden. Som mange lystfiskere vil nikke genkendende til, er det en nærmest zen-agtig oplevelse at sejle stille på det dybe hav, mens man venter på bid.

Fra båden kan jeg betragte de professionelle fiskere. De ligger i deres dhower (en traditionel arabisk sejlbåd med trekantet sejl) og udriggere og fisker med metoder, som formentlig sidst blev anvendt i vores del af verden i begyndelsen af 1900-tallet. Tre forskellige delfinflokke muntrer sig omkring båden. Og så var der bid! Da det er store fisk, vi har fået på krogen, skal man iføre sig en sele, som man kan sætte fiskestangen fast i, når man skal hale fisken ind.

Den eneste rigtige by på Zanzibar er Stone Town. Byen er på UNESCO’s verdensarvsliste med en række markante bygninger, som f.eks. Sultanens Palads og Sankt Josephs-katedralen. Katedralen servicerer en meget lille katolsk menighed i det altovervejende muslimske Zanzibar.

Meget karakteristisk – og anderledes – for Stone Town er byens kød- og fiskemarked. Markedet ligger meget langt fra den til sammenligning nærmest sterile tilgang, vi har til fødevarer i Danmark. En helt særlig oplevelse er det, når man går rundt mellem alle de udstillede dyr og fisk, samtidig med at man oplever varmen, lugten og de mange mennesker, der blander sig med hinanden.

Tidevandets glæder

Når tidevandet kommer ind på Zanzibar, kommer søbrisen også, og med ét bliver øen forvandlet til et paradis for kitesurfere. Kitesurfing på og i det 30 grader varme vand virker som en disciplin, de fleste ville nyde at kaste sig over. Men det ser svært ud og tager grangiveligt noget tid at lære. Men har man tiden til det, er Zanzibar et oplagt sted at kaste sig ud i bølgen og lade vinden være motor.

Øens dyreliv er også værd at gå på jagt efter. F.eks. den røde colobusabe, som lever i Jozani-regnskoven. Man kan også lede efter Zanzibar-leoparden, der også bliver kaldt for Chui. Nogle siger, at den er udryddet – to af slagsen blev sidst fotograferet i 2003 – så det kan blive lidt af et tungt arbejde at finde den, selvom de lokale hævder, at den fortsat findes.

Ligegyldigt om man har leopard-heldet med sig eller ej, er den tanzaniske ø i Det Indiske Ocean hele jagten værd – både på land og til vands.