Guide: Toulouse i farver

Lyserød, pastelblå og violet. De tre farver har domineret den sydfranske by Toulouse siden middelalderen. I dag er Toulouses’ egen trikolore stadig ikke til at komme udenom – hverken i gadebilledet, på facaderne eller i byens logo

Toulouses ikoniske Pont Neuf -bro over Garonne-floden illumineres med byens farver. Pont Neuf –der betyder »den nye bro« – stod færdig i 1659. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com

Tre farver har indtaget hovedrollerne i Toulouses historie: Lyserød, pastelblå og violet.

Læs også: 5 alternative storbyferier

De tre farver repræsenterer på hver sin måde en del af historien bag Frankrigs fjerdestørste by, som ligger lunt mellem Middelhavet og Atlanterhavet i den allersydligste del af landet.

Den lyserøde farve fortæller historien om byen bygget med billig rosafarvet ler, den pastelblå vidner om et driftigt handelseventyr med rødder i middelalderen, og den violette farve er en romantisk historie om krig og kærlighed.

Lyserød: La ville rose
Toulouse bærer tilnavnet »den lyserøde by« – la ville rose – som stammer fra de særligt varme lyserøde og rosa farver, der præger mange af byens bygningsværker. Farverne changerer i sydens lys og ændrer sig i takt med årstider og døgnets rytme: Lyserød ved solopgang, rødlig, når solen står højest, og lysviolet ved solnedgang.

De smukke farvenuancer stammer fra regionens ler, som i vid udstrækning blev brugt som byggemateriale. Toulouse er geografisk placeret i dalen ved floden Garonne, som sørger for frodige jorde og nem adgang til havet. Til gengæld har sten og marmor historisk set været sjældne byggematerialer og i århundreder en luksus forbeholdt de rigeste i byen. I dag ses kampesten kun i Toulouses mest noble bygninger som for eksempel palæet Hôtel d’Assézat eller den store romanske basilika, Saint-Sernin.

Ler derimod findes i rigelige mængder overalt omkring Toulouse, hvilket gjorde de rosa mursten til et billigt og praktisk byggemateriale.

Efter en voldsom brand i 1463, som ødelagde det meste af byen, blev de tidligere træhuse genopført i mursten af brændt ler. Leret blev formet til byggesten, som gennem iltning og brænding fik en unik palette af varme nuancer. Når man i dag snuser rundt i Toulouses historiske centrum, varierer farverne fra lys orange over rosa til mørkebrune eller rødlige toner.

Både ler og mørtel er forholdsvist skrøbelige materialer, der mærkes af tidens tand, fugt og lys, men alligevel fremstår påfaldende velholdte i dag. Det, der startede som nød – mangel på sten – er blevet byens mest hotte varemærke.

Blå: Det store pastel-eventyr
Overalt i Toulouse komplimenteres den rosa bundfarve af pastelblå elementer – skodder, døre, gitre, balkoner, vinduesrammer, relieffer og gadelamper. Den smukke blå farve stammer fra pastel-planten, som bærer en del af æren for, at Toulouse oplevede fremgang og velstand over en lang periode fra midten af 1400-tallet.

Pastel-planten gror i en trekant mellem de sydfranske byer Toulouse, Albi og Carcassonne og pryder regionens marker med fine, gule blomster. Man kan også være heldig at finde planten i Danmark, især på Sjællands østlige kyst og på Amager – botanisk interesserede kender den under navnet Vajd.

Det første år danner planten en ca. 20 cm høj sammenvikling af grønne blade, og det er netop bladene, der er interessante. De høstes, tørres, knuses og formes som en slags poser, som ligner salathoveder, på fransk »cocagne«. Disse poser afgiver en mørk, grynet masse, hvorfra det blå farvestof frigives. Jo flere gange »cocagnen« vædes og tørres, des mere intens bliver den blå pastelfarve.

Driftige handelsmænd udviklede farveteknikken og brystede sig af at klæde hele Europa i blå tekstiler. I løbet af kort tid gjorde pastelplanten Toulouse til et veritabelt knudepunkt for pastelfarvehandel, og guldpengene strømmede til byen.

Resultatet ses tydeligt i dag, ikke kun på byens mange blåmalede vinduespartier og døre, men også på de smukke byhuse og palæer opført under og efter renæssancen. I øvrigt er ordet »cocagne« stadig en del af det aktive ordforråd i Toulouse og omegn: Ordet betegner en person, der tjener mange penge.

Alle gode ting får en ende, og således også det sydfranske pastel-eventyr. Indigo, farven fra det koloniserede Indien, udkonkurrerede på kort tid pastellen, og teknikken med at udvinde farve af de gule blomster blev skrinlagt. I dag er farven fra både pastelplanten og indigo stort set erstattet af de billigere og langt hurtigere analinfarver.

I omegnen af Toulouse findes dog stadig fire-fem passionerede pastel-dyrkere, der gør sig umage med den gammeldags og langsommelige farveproces. Blade og farve leveres blandt andet til en række blå skønhedsprodukter med navnet »Graine de Pastel«, der udnytter bladenes velgørende effekt på huden og giver cremer og sæber en helt unik farve.

Violet: Krig, kærlighed og likør
Flere steder i Toulouses gadebillede støder man på violen, den delikate vinterplante med de skrøbelige, lilla blomster. Myten siger, at en fransk soldat bragte den med hjem til sin forlovede fra Italien, hvor han havde kæmpet på Napoleons side.

Toulouse tog blomsten og den romantiske historie til sig, og violen har således siden det 19. århundrede været en del af Toulouses logo.

Den lille violette blomst beskæftiger ikke kun blomsterhandlerne – også parfumeindustrien har indkapslet den delikate duft, ligesom byens mange chokoladeforretninger pynter himmelske mundfulde med den kandiserede viol. Og så benyttes violens smag naturligvis også i likører, som den tilføjer en vidunderlig lilla kulør.

I starten af 1970erne uddøde violindustrien næsten helt som følge af en aggressiv plantesygdom, men i 1985 lykkedes det forskere at genoplive blomsten. I landområderne nord for Toulouse dyrkes blomsten i store drivhuse og sendes til blandt andre Paris og så langt væk som til Canada.

Hvert år hædrer Toulouse den fine blomst med en »viol-festival«, som afholdes i slutningen af februar.
 

5 andre ting du skal opleve i Toulouse

Fodtur langs floden
Garonne-floden er Toulouses livsnerve og skærer sig gennem byen, inden den fortsætter til Atlanterhavet ved Bordeaux. Langs Garonne findes en række parker og grønne områder, som indbyder til en afslappet picnic eller et bare en pause til fødderne. Tag også turen over Pont Neuf-broen, som giver et smukt vue over den lyserøde by med de røde tegltage. På en klar dag kan man se så langt som til Pyrenæerne

Rumfart til at føle på
Toulouse er Europas hovedstad, når det glæder luftfart og rumteknologi. I adventureparken »Cité de l’Espace« kan store og små teknikfreaks få en førstehåndsoplevelse med 1:1-modeller af rumstationen MIR, Ariane 5-raketten og Sputnik-satellitter. Gå på månen i næsten vægtløs tilstand, »træk G« i tyngdekraft-simulatoren eller se 3D-film om månelandinger.
cite-espace.com

Gryderet med bønner
Alle franskmænd ved, at Toulouse er BYEN, hvis man vil spise cassoulet – den berømte fyldige gryderet bestående af lam, and eller svinekød stegt i andefedt kogt ind med krydret pølse, hvide bønner og masser af løg og krydderurter. Egnsretten serveres traditionelt i en støbejernskasserolle med baguette, men i byens Michellin-restauranter nyfortolkes cassouleten og serveres for eksempel i et cocktailglas med flødeskum og sprøde kiks til.

Kunstkig på rådhuset
Udefra er Toulouses rådhus med sin enorme størrelse i sig selv en imponerende bygning. Men tag også et kig indenfor og nyd palæets svungne pragttrapper, elegante sildebensparket og overdådige stuk. På væggene ses enorme malerier i pastelfarvet pointillisme-stil, og lofterne er dekoreret med fresker med romantiske motiver. Gratis adgang alle dage.

Fotos i vandtårnet
Toulouses tidligere vandtårn huser i dag et fotogalleri af international standard. I snart 40 år har det stemningsfulde udstillingsrum vist det bedste fra franske og udenlandske fotokunstnere – både som skiftende udstillinger og i form af godbidder fra samlingen på næsten 5.000 værker. Tjek også galleriets fine plakatsamling.
galeriechateaudeau.org

Læs også: Verdens bedste byer